KL: Danmark bør bestemme, hvor stor ulvebestanden skal være

DEBAT: Det skal være muligt lokalt og nationalt at regulere ulvebestanden. KL arbejder derfor blandt andet for at øge fleksibiliteten i de nuværende EU-regler, så det bliver muligt at tilpasse bestanden til danskernes ønsker.

Af Jørn Pedersen (V)
Formand for KL's teknik- og miljøudvalg

Der er ingen tvivl om, at ulven er et fascinerende dyr. Ulven var et af Danmarks første rovdyr.

Den fulgte, ligesom de første danskere, rensdyrene mod nord i takt med, at isen forsvandt. I tusinder af år har mennesker og ulve levet side om side i Danmark.

Men menneskets forhold til ulven har altid været anstrengt.

Ulven skaber konflikter 
Ulven er et toprovdyr, som kun behøver frygte mennesket. Ulven skelner ikke mellem indhegnede får hos en hobbyavler og en kronhjort i skoven.

Det giver konflikter. Og det er af samme årsag, man for 200 år siden skød den sidste omstrejfende ulv nær Skive.

Nu er ulven så tilbage. Formentlig for at blive. I hvert fald viser en rapport fra Aarhus Universitet, at der årligt forventes at vandre én ulv op i Danmark hvert år.

Lige nu skønnes det, at ulvebestanden er på tre voksne ulve og otte hvalpe. Det vil altså sige, at vi nu i Danmark formentlig har et ulvekobbel.

Frygten er forståelig
Umiddelbart lyder 11 ulve ikke af meget. Men Danmark er et lille land uden store uberørte naturområder.

For et par uger siden blev 15 får, trods ulvesikret hegn, dræbt nær Holstebro.

Det vides endnu ikke, om det er ulvekoblet, men jeg forstår godt, hvis fåreavleren, som tidligere bekræftet har mistet dyr til ulve, lægger to og to sammen.

Og selvom al forskning viser, at ulve meget sjældent udgør en fare for mennesker, så forstår man frygten, når først man har set, hvad en ulv kan gøre ved et voksent får.

Har man først haft besøg af en ulv i baghaven, så tøver man nok med at lade sine børn løbe frit. Det er en reel frygt, som skal tages alvorligt.

Regulering bør ske lokalt
Samtidig ligger det meget dybt i enhver landmand og hobbyavler, at man skal beskytte sine dyr. Her kommer ulven og mennesket på kollisionskurs.

Ulvens comeback til den danske natur er ikke problemfrit og vil næppe nogensinde blive det.

Det er på alle måder meget positivt, at vi er fælles om at beskytte truede dyrearter.

Men der er behov for, at man nationalt har mulighed for at regulere bestanden af store rovdyr, som kan forsage alvorlig skade, og som er kilde til konflikter.

I KL er vi derfor glade for, at miljø- og fødevareministeren også vil arbejde på EU-niveau for fleksibilitet i EU-reglerne - for at give de medlemslande, som oplever problemer med de store rovdyr, bedre muligheder for at kunne tilpasse bestanden efter lokale forhold. 

Vi skal lytte
Vi skal glæde os over, at ulven igen kan være i Danmark. Men vi ønsker muligheden for i højere grad nationalt at kunne definere og regulere, hvor stor bestanden skal være.

Som det er nu, fortolkes EU-lovgivningen sådan, at kun "problematiske" ulve må skydes. Det kan for eksempel være ulve, som ikke længere er bange for mennesker.

Men det er for omstændeligt og unødigt bureaukratisk at agere med det nuværende setup - og fortolkningen af problematiske ulve er meget snæver.

Derfor arbejder KL også i EU's Regionsudvalg for at sikre, at medlemslandene får bedre muligheder for at udnytte den fleksibilitet, som ligger i de nuværende direktiver, for at udnytte det rum, som EU-lovgivningen giver for en nationalt tilpasset reguleringsindsats, som kan sikre en fredelig sameksistens med ulve på lokalt niveau.

Men den fredelige sameksistens kan kun lade sig gøre, hvis vi lytter til de mennesker, som lever i nærheden af ulve.

Vi skal tage deres bekymringer alvorligt, og vi skal have mulighed for at handle på dem. Også ved, at der i praksis bliver bedre reguleringsmuligheder.

Forrige artikel Esben Lunde Larsen: Sådan bliver vi bedre til at bruge plast Esben Lunde Larsen: Sådan bliver vi bedre til at bruge plast Næste artikel DN: Landbrugspakken kan få store konsekvenser DN: Landbrugspakken kan få store konsekvenser
 • Anmeld

  helle poulsen · Selvstændig

  Enig

  Ulven skal ikke forvaltes pga. ubegrundet frygt, og et mindre antal ulve vil sikkert kunne leve under raderen.
  Ulvegruppen har haft rige muligheder for at handle ud fra de gældende forvaltningsplan, men man er stadig kun kommet dertil at man mener at alle afværge foranstaltninger ikke er afprøvet, når det gælder husdyr. Erfaringer fra Tyskland, hvor hegn på 1,4 meter og gravet i jorden, ikke forhindrer gentagne angreb på husdyr, så må vi jo stadig forvente at der skal mange forsøg til med Danske husdyr inden alt er afprøvet.
  Frivillige fra Århus universitet, har bevæget sig på skalaen fra amatører med interesse i ulv, til at blive udnævnt til eksperter i ulv.
  Det er mit indtryk at der kun kommer de informationer ud til befolkningen der er i ulvens favør. Det skaber desværre stor utryghed hos lokalbefolkningen, og landbruget.
  Den sidste ulv der tog turen til Skagen, havde man kunne følge et godt stykke op gennem Tyskland, via DNA taget fra husdyr der var slået ihjel, man oplyser at den står for få husdyr drab i tyskland, et enkelt på dens vej gennem Jylland. At den har skambidt et meget stort antal husdyr der efterfølgende måtte aflives, holdes skjult.
  DN har forsøgt sig med påstande som at i Tyskland er det beviseligt at antallet af husdyrangreb er gået ned, så hegn virker. Man tilbageholder oplysning om at antallet af dræbte dyr er steget voldsom, sammenholdt med at antallet af får er reduceret væsentligt.
  Jeg savner at se tal for hvor mange besætninger der er lukket pga. ulven. Hvor mange fårebesætninger og økologiske kvægbesætninger vil der være i Jylland om 10 år ? Mit bud er ganske få, hvis ikke der kommer en fornuftig holdning til forvaltning af ulven.
  Københavns universitet melder meget mere klart ud og synes troværdige i deres udtaleser om ulven, hvorimod det er mit indtryk at Århus universitet forsøger sig med et større rewilding projekt.


 • Anmeld

  Erik Poulsen · Redaktør af facebooksiden 'Her er ulven i Danmark'

  Uforståeligt at Miljøstyrelsen ikke bruger forvaltningsplanen

  Seneste bevis på, at vi har problem-ulve, som man ikke gør noget ved, blev fundet på en mark i den vestjyske ulvezone her til morgen: https://www.facebook.com/hererulven/photos/a.1031409677005177.1073741828.1031393907006754/1377307432415398/?type=3&theater

  Det minder i uhyggelig grad om striben af angreb på husdyr i samme område sidste vinter. Og det er uforståeligt, at Miljøstyrelsen ikke forlængst har erkendt, at der er problem-ulve på spil. Forskellen fra sidste vinter til nu er, at man siden forgæves har forsøgt med afværgeforstaltninger - og at der nu er fem gange så mange ulve med smag for husdyr.

 • Anmeld

  Lars Hartvig

  Uforståeligt Erik Poulsen ikke kan forstå

  At en problem ulv ikke er et problem når man ikke gider passe sit hegn.

 • Anmeld

  Ayoe B. Primdal · Selvstændig

  Erik Poulsen

  Ja, du har tydeligvis dømt ulven, allerede inden DNA-prøverne er chekket. Kaldes det ikke at sælge skindet FØR "ulven er skudt"? Men det er selvfølgelig altid bekvemt både at være dommer og jury på en gang - så får man det ønskede udkomme hver gang! Føj for en antidemokratisk tankegang, siger jeg blot!!!!!

 • Anmeld

  Erik Poulsen · Redaktør af facebooksiden 'Her er ulven i Danmark'

  Dna-test fra ulvezonen er offentliggjort i dag

  Fredagens angreb er ganske rigtigt foreløbigt kun et formodet ulveangreb, men skriver sig ind i en række af angreb den seneste tid. Her er resultaterne fra en af dem:
  https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/21-faar-draebt-dna-proeve-afsloerer-nu-hvem-der-stod-bag/7053667

 • Anmeld

  Ayoe B. Primdal · Selvstændig

  Erik Poulsen

  Så burde du have skrevet, at det var et FORMODET angreb, frem for at forhåndsdømme! Noget du IKKE gjorde!!!!
  "Seneste bevis på, at vi har problem-ulve, som man ikke gør noget ved, blev fundet på en mark i den vestjyske ulvezone her til morgen"

 • Anmeld

  Annette Kyneb

  Underligt at det altid er STORÅLAM der har problemer med hegnet

  I sin pressemeddelelse skriver Miljøstyrelsen, at hegnet var defekt i forbindelse med ulveangrebet ved Holstebro hos fåreavlerfirmaet STORÅLAM.
  Skaden på hegnet skyldtes kronhjorte, står der også i presse meddelelsen.
  Men der står ikke noget om, HVOR LÆNGE HEGNET HAR VÆRET I STYKKER.
  Hvem er så skyld i fåredrabene?
  De mange kronhjorte i omradet eller de få ulve?
  Eller er det ikke snarere FÅREAVLEREN, der ikke har udvist rettidig omhu for sine hegn og sine får!
  Gamle Mærsk ville nok have ment, at der har manglet rettidig omhu !