Debat

Kollerup: Jeg frygter en pakke med pyntegrønt

DEBAT: Efter landbrugspakken skylder regeringen på miljøkontoen. Det mener Socialdemokraternes fødevareordfører, Simon Kollerup, der efterlyser forsøg på at kombinere gode rammevilkår for landbruget med naturudvikling og miljøbeskyttelse.

"Det er ganske
enkelt uambitiøst, når regeringen ikke engang forsøger at kombinere det med
ordentlige rammer for naturudvikling og miljøbeskyttelse," mener miljø- og fødevareordfører Simon Kollerup (S). 
"Det er ganske enkelt uambitiøst, når regeringen ikke engang forsøger at kombinere det med ordentlige rammer for naturudvikling og miljøbeskyttelse," mener miljø- og fødevareordfører Simon Kollerup (S). 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Simon Kollerup
Miljø- og fødevareordfører for Socialdemokraterne

Det står klart for enhver, at det ikke er bekymringer for vores natur, der holder de blå ministre vågne om natten. Regeringen skylder både på miljø- og naturkontoen efter landbrugspakken. Derfor er det vigtigt, at regeringen spiller ud med en ambitiøs naturpakke, der kan bidrage til at fremtidssikre den danske natur.

Komisk krav om efterafgrøder
Desværre er jeg bange for, at pakken snarere får karakter af pyntegrønt frem for at blive den store sammenhængende plan, som naturen har brug for.

Det er ukendt, hvad pakken præcis kommer til at indeholde. Dog har Konservative fået lovning på nogle initiativer, der kan håndtere en (lille) del af den øgede kvælstofbelastning, der følger af landbrugspakken. Der har både været tale om fremrykning af minivådområder og krav om efterafgrøder. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send til indlæg til [email protected]

Jeg har desværre vanskeligt ved at se, hvordan de to elementer alene skal kunne håndtere den forøgede kvælstofudledning, og jeg mener, det er uambitiøst, hvis de Konservative stiller sig tilfredse med det. Dernæst tenderer det mod det komiske, at Konservative først siger ja til at fjerne kravet om 60.000 hektar efterafgrøder for nu at kræve flere efterafgrøder.

Urørt skov er ikke svaret på alt
De Konservative har også krævet mere skov. Endnu et uambitiøst krav i lyset af, at Lars Løkke Rasmussen lovede 25.000 hektar urørt skov i valgkampen. 

Dernæst tenderer det mod det komiske, at Konservative først siger ja til at fjerne kravet om 60.000 hektar efterafgrøder for nu at kræve flere efterafgrøder.

Simon Kollerup (S)
Miljø- og fødevareordfører

Jeg mener, at urørt skov er et oplagt element i en kommende naturpakke, men det kan ikke stå alene, og det er samtidig vigtigt, at regeringen holder sig for øje, at træ- og møbelindustrien kan blive ramt hårdt. Derfor skal det gøres rigtigt, når der udlægges urørt skov sådan, at det ikke går ud over beskæftigelsen.

Urørt skov har også den ulempe, at det ikke skaber lys, åben natur, som der ellers er brug for. Derfor er der behov for, at regeringen så at sige ikke sætter alt på ét bræt og gør ”den urørte skov” til naturens frelse. Det er vigtigt, at regeringen også skaber lys, åben natur.

En naturpakke for hele naturen
Socialdemokraterne forsøgte at skabe mere lys og åben natur ved at forbyde sprøjtning og gødskning på naturbeskyttede arealer. Desværre afskaffede regeringen forbuddet, før det nåede at træde i kraft. Et anslag mod den åbne, lyse natur og imod biodiversiteten, som jeg forventer, at regeringen vil kompensere i sin naturpakke.

På samme måde bør regeringen arbejde for at skabe mere sammenhængende natur.

Sammenhængende natur er afgørende for, at arter kan sprede sig rundt om i landet, og det vil hjælpe til, at de dele af naturen, der er truede, fremtidssikres.

Et ensidigt fokus på mere kvælstof
Det Grønne Danmarkskort er Socialdemokraternes bud på en offensiv strategi, der vil skabe mere sammenhængende natur. Desværre har regeringen givet Det Grønne Danmarkskort kniven på trods af modstand fra blandt andre KL.

Det er ærgerligt, for høje naturambitioner bør ledsages af politikere, som udstikker en retning for, hvordan naturen skal udvikle sig. Derfor mener jeg, at Det Grønne Danmarkskort bør videreføres.

Som landet ligger nu, er jeg imidlertid bekymret for, at naturen bliver syltet til fordel for et ubalanceret og ensidigt fokus på mere kvælstof.

Jeg er enig i, at landbruget skal have gode rammevilkår, men det er ganske enkelt uambitiøst, når regeringen ikke engang forsøger at kombinere det med ordentlige rammer for naturudvikling og miljøbeskyttelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00