Kommuner kan ændre zonestatus

18/7-05: Det er op til kommunerne selv at beslutte i hvilket omfang, man vil benytte landsplandirektivets muligheder for at ændre et areals zonestatus, svarer miljøministeren.
Dokumentation
Spørger: Frode Sørensen (S)

Spørgsmål S 2429: Vil ministeren være indstillet på at tilgodese ejere af arealer, som i henhold til det netop offentliggjorte landsplandirektiv for udvidelse af sommerhusgrunde, ikke ønsker at få et areal ændret fra den nuværende benyttelse til sommerhusområde?

Svar fra ministeren: Med det den 23. juni 2005 offentliggjorte landsplandirektiv for udvidelse af sommerhusområder i kystnærhedszonen har de i direktivet nævnte kommuner mulighed for, men ikke pligt til at vedtage lokalplaner og tillæg til kommuneplaner, der ændrer den gældende zonestatus efter planloven fra landzone til sommerhusområde for de pågældende arealer. Det præcise omfang af ændringerne vil således fremgå af den videre kommunale planlægning, herunder især lokalplanlægningen efter planloven, hvor der er krav om lokal offentliggørelse og høring af planforslag og inddragelse af berørte lodsejere.

Det vil således være op til kommunerne at beslutte i hvilket omfang, man vil benytte landsplandirektivets muligheder og hermed ændre et areals zonestatus, og i den forbindelse kan kommunerne fx også tage hensyn til de berørte lodsejeres synspunkter herom. Ejere af landbrug o. lign. kan, hvis dele af ejendommen overføres til sommerhusområde, inden 4 år efter ændringen forlange den overførte del af ejendommen overtaget af kommunen for et beløb svarende til ekspropriationserstatning, hvis ejendommen fortsat på det tidspunkt benyttes til landbrug o.lign. De nærmere regler herom fremgår af planlovens § 47a.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00