Konservative puster liv i Grønt Danmarkskort

NATUR: Konservative kommer nu Grønt Danmarkskort til undsætning, selvom regeringen vil droppe kortet. Venstre undrer sig, mens DN glæder sig.

Grønt Danmarkskort er en del af Naturplan Danmark, som har som vision at gøre Danmark til et grønnere land med mere mangfoldig natur i 2050. (Colourbox)
Grønt Danmarkskort er en del af Naturplan Danmark, som har som vision at gøre Danmark til et grønnere land med mere mangfoldig natur i 2050. (Colourbox)
Frederik Tillitz Hjalte T. H. Kragesteen

Regeringens planer om at sløjfe Grønt Danmarkskort er kommet i fare.

Konservative har nemlig meget svært ved at se, hvorfor det skal skrottes.

”Grønt Danmarkskort er et interessant værktøj, der har stor værdi i kommunernes arbejde,” siger miljøordfører Mette Abildgaard (K).

Da regeringen lancerede sit vækstudspil i efteråret, var et af initiativerne netop at fjerne kortet. Det handler om landbrugets ve og vel, har ervhervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) forklaret til Altinget:

En af vores store udfordringer herhjemme er, at vi har en masse dejlig fragmenteret natur, men mangler de punkter, der binder dem sammen

Mette Abildgaard, Miljøordfører for Konservative

”Reglerne om et Grønt Danmarkskort kan efter omstændighederne få uheldig betydning for landbruget, da udpegningen af potentielle naturområder kan betyde nye krav til landbruget,” lød det dengang. 

I vækstudspillet, der fortsat forhandles om på Christiansborg, vurderes det yderligere, at kommunerne allerede har de nødvendige instrumenter til at planlægge naturområder og ikke har behov for yderligere værktøjer.

Men det stiller Konservative sig nu skeptiske overfor.

”Grønt Danmarkskort vil hjælpe kommunerne til at tænke langsigtet og sikre sammenhængende natur. Og det er netop en af vores store udfordringer herhjemme. At vi har en masse dejlig fragmenteret natur, men mangler de punkter, der binder dem sammen,” siger Mette Abildgaard.

Venstre er uforstående
Grønt Danmarkskort er en central del af SR-regeringens Naturplan Danmark og er en overordnet plan for naturen frem mod 2050.

Forslaget blev gennemført af et smalt rødt flertal, og en samlet blå blok - inklusive Konservative - var dengang imod. Derfor er man i Venstre uforstående over for Konservatives udmelding, men er spændt på at se, hvad støttepartiet vil bringe til forhandlingsbordet.

”Nu skal vi se, hvad Konservative præcis vil komme med. Vi går til forhandlingerne med oprejst pande, og så må vi jo håbe, at Konservative har reelle bud på en løsning,” siger Anni Matthiesen, der er naturordfører for Venstre.

DN glæder sig
I DN glæder man sig over Konservative. Miljøorganisationen har tidligere også været store kritikere af at sløjfe Grønt Danmarkskort.

”Det er helt mærkværdigt ikke at have et mål for den danske natur. Det ville være det samme som at have en undervisningsminister, som ikke havde et mål for vores undervisning. Det er absurd,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i DN.

Et af Konservatives argumenter for at bevare Grønt Danmarkskort er, at man ude i kommunerne sætter pris på naturplanen som et brugbart værktøj. Det er netop kommunerne, der i Grønt Danmarkskort har ansvaret for at udpege, hvor fremtidens naturarealer skal ligge.

I KL er man enig i, at en afskaffelse af danmarkskortet er en dårlig idé.

”Det er vigtigt, at udpegningen er grænseoverskridende, fordi naturen løber på tværs af kommunegrænserne. Derfor bakker vi fra KL’s side ikke op om, at kravet forsvinder,” har formand for KL’s teknik- og miljøudvalg, Jørn Pedersen (V) tidligere udtalt til Altinget.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, socialordfører, turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Troels Lund Poulsen

Økonomiminister, MF (V)
student (Tørring Amtsgymnasium 1995)