Krav om bedre bilag IV-beskyttelse

BESKYTTELSE: Der er brug for langt bedre og enklere regler, hvis de såkaldte bilag IV-arter skal beskyttes. Sådan lyder kravet fra Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Skovforening.
Birkemusen er en af de stærkt beskyttede og truede arter på listen med danske bilag IV-arter. Men i praksis fungerer beskyttelsen ikke, mener eksperter og organisationer.
Birkemusen er en af de stærkt beskyttede og truede arter på listen med danske bilag IV-arter. Men i praksis fungerer beskyttelsen ikke, mener eksperter og organisationer. Foto: Naturstyrelsen
Anders Jerking
Fakta
Fakta om bilag IV-arter
Habitatdirektivets bilag IV nævner en række dyr og planter, der kræver streng beskyttelse.
I Danmark er de beskyttede arter nævnt i naturbeskyttelseslovens bilag 3. Naturbeskyttelsesloven § 29 a fastsætter, at "De dyrearter, der er nævnt i bilag 3 til loven, må ikke forsætligt forstyrres med skadelig virkning for arten eller bestanden. Forbuddet gælder i forhold til alle livsstadier af de omfattede dyrearter.
Stk. 2. Yngle- eller rasteområder for de arter, der er nævnt i bilag 3 til loven, må ikke beskadiges eller ødelægges."

Danske bilag IV-arter tæller blandt andet:
En række småflagermus
Hasselmus
Birkemus
Markfirben
Odder
Snæblen
En række padder

Reglerne skal ændres, hvis de særligt truede bilag IV-arter skal sikres i praksis. Sådan lyder meldingen nu fra både Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Skovforening.

Bilag IV-arterne tæller truede dyrearter som markfirben og birkemus og er på papiret strengt beskyttet, men som omtalt i Altinget.dk tirsdag, så mener en række eksperter og biologer, at det i praksis halter med beskyttelsen.

Det er Danmarks Naturfredningsforening enig i, og organisationen peger på, at der er brug for et nyt regelsæt, hvis beskyttelsen skal fungere i virkeligheden.

"Konstruktionen er næsten så uhensigtsmæssig, som den kan være," siger Bo Håkansson, biolog i DN, til Altinget.dk.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00