Krav om VE-energi kan gøre CO2-forurening billigere

BAGGRUND: Når EU landene skal bruge enorme summer på at nå VE-mål, kan det sænke prisen på CO2-kvoter og placere vindmøllerne, hvor det blæser for lidt, advarer branchen.
Når nationalstaterne skal bruge astronomiske beløb på at nå EU's VE-mål, er det ikke sikkert, at vindmøllerne kommer til at stå der, hvor det blæser mest.
Når nationalstaterne skal bruge astronomiske beløb på at nå EU's VE-mål, er det ikke sikkert, at vindmøllerne kommer til at stå der, hvor det blæser mest.

Det kan let ende med, at vindmøllerne kommer først op der, hvor støtteordningen er mest gunstig, og ikke, hvor de bedste vindressourcer er.

Anders Christian Hansen
Lektor i miljøøkonomi ved RUC.
Fakta
Sagen kort:
EU's stats- og regeringschefer besluttede i marts 2007 følgende klimamål for 2020:

-CO2-reduktion med 20 pct. i forhold til 1990

-20 pct. af energiforbrug skal komme fra VE

-20 pct. effektivisering af energiforbrug

Udspillet til byrdefordelingen kommer på onsdag d. 23 januar.

Ministrene mødes igen i EU til marts, hvor de principielt kan nå en aftale.

EU landene skal derefter lave en national handlingsplan for VE - senest i 2010.

Onsdag fremlægger EU-Kommissionen et forslag til, hvordan man skal nå klimamålene for 2020.

CO2-udledningen skal reduceres med 20 pct. i forhold til 1990, 20 pct. af energiforbruget skal komme fra VE og energiforbruget skal reduceres med 20 pct.

Det er op til Kommissionen at finde ud af, hvor meget de enkelte lande skal påtage sig, og allerede sidste uge kom det frem, at Danmark formodentlig vil blive pålagt et VE-mål på 32 pct. i 2020, hvilket ligger noget over regeringens 30 pct. mål for 2025.

Politikere - både herhjemme og i udlandet - slås nu for fuld udblæsning om, hvordan kravene skal fordeles.

Principielt kan de allerede blive enige på ministertopmødet til marts, og herefter skal de enkelte lande fremlægge deres handlingsplaner senest i marts 2010.

En ting er sikkert: Støttekronerne til VE skal øges markant. En rapport fra ECON fastslår, at den årlige støtte til VE-energisektoren skal seksdobles for at nå målet i 2020, svarende til 33 mia. euro om året.

Ifølge informerede kilder, lægger det foreløbige udspil fra Kommissionen op til, at det primært bliver landene selv, der skal hoste op med støttekronerne.

0:000:00