Debat

KTC: Ny regulering må ikke belaste mere

DEBAT: En ny miljøregulering skal give landbruget en økonomisk gevinst. Men gevinsten må ikke hæves, før kompensationen til de sårbare jorde er på plads, mener Søren Gais Kjeldsen, KTC.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

KTC mener, at det er meget vigtigt, at landbruget ikke hæver gevinsten for de robuste arealer, før hele omstillingen er på plads.

Søren Gais Kjeldsen
KTC
Fakta
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected] eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Af Søren Gais Kjeldsen
Næstformand, KTC

Inden for den senere tid er der kommet flere rapporter, der peger på behovet for, at landbruget bidrager til miljø- og klimatiltag. Dette fremgår både af Landsplandirektivet, regeringens klimaplan og Natur- og Landbrugskommissionens rapport 2013.

Ovennævnte rapporter påpeger – ud fra hver sit udgangspunkt – at der er behov for at se på landbrugets struktur. Samlet set peger rapporterne i samme retning – nemlig at landbruget i højere grad skal levere en indsats i forhold til natur og miljø og bidrage til indsatsen for klimatiltag.

Regeringen har varslet en ny, målrettet miljøregulering, hvor mængden af gødning, som den enkelte landmand må bruge, vil afspejle, hvor sårbar naturen og vandmiljøet er i området, og hvor god jorden er til at tilbageholde kvælstof.

Landbruget er en helt afgørende aktør i det danske landskab, hvor landbrugsarealer udgør ca. 60 procent af Danmarks areal. Landbruget spiller en stor rolle i vores samfund, både i forhold til natur, miljø og klima. Dette er set i sammenhæng med, at strukturen i landbruget i dag, med en samlet gæld på ca. 360 mia. kr. og en samlet svag indtjening, ikke er et optimalt udgangspunkt for omstillinger.

Omlægning kan give gevinst
I aftale mellem regeringen, Venstre og Det Konservative Folkeparti om Finansloven for 2014 fremgår det, at:

”I forlængelse af Natur- og Landbrugskommissionen er aftaleparterne enige om at arbejde aktivt for en mere målrettet miljøregulering af landbruget, således at indsatsen sker dér, hvor virkningen og omkostningseffektiviteten er størst. En ny regulering vil samlet skulle give erhvervsøkonomiske gevinster, være baseret på et solidt fagligt grundlag og fastholde et højt niveau for miljøbeskyttelse.”

Landbruget har vurderet, at en omlægning med tilpasning og optimering af de robuste arealer kan medføre en betydelig merproduktion. Landbruget bakker således op om en ny, målrettet miljøregulering under forudsætning af, at omlægningen medfører en nettogevinst.

Omstilling skal på plads
Det skal bemærkes, at landbrugsproduktionen i mange tilfælde stadig er den væsentligste kilde til miljøbelastning af natur og miljø i Danmark, og at det er afgørende, at en omlægning ikke vil medføre en samlet forøget næringsstofbelastning.

Det er derfor en forudsætning for omlægningen af landbrugsarealer, at der gives kompensation for arealer, der skal ekstensiveres eller udtages, og at denne kompensation skal leveres fra de robuste arealer, hvor der må gødes mere og dermed skabes større indtjening.

KTC mener, at det er meget vigtigt, at landbruget ikke hæver gevinsten for de robuste arealer, før hele omstillingen er på plads. Det skal sikres, at der er midler til kompensation for de sårbare arealer, og at indsatsen for disse arealer bliver gennemført, før en mulig nettogevinst for de robuste arealer hæves.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00