KTC ønsker national dødsliste for invasive arter

DØDSLISTE: EU's liste over invasive arter er ikke nok, mener kommunale embedsmænd. Svana beroliger med, at listen bliver opdateret.

På nuværende tidspunkt er vaskebjørnen en af de 12 invasive arter på EU's liste, som er observeret i Danmark.
På nuværende tidspunkt er vaskebjørnen en af de 12 invasive arter på EU's liste, som er observeret i Danmark.Foto: Colourbox
Amalie Bjerre Christensen

I forbindelse med handlingsplanen vil der blive taget stilling til håndtering af de invasive arter, der er et problem i Danmark. Eksempelvis om der ønskes en supplerende national liste.

Helene Nyegaard Hvid
Biolog ved Svana
Fakta
Invasive arter er planter og dyr, som spreder sig til arealer, som de ellers ikke ville befinde sig på naturligt. Arterne kendetegnes som invasive, når de har negative konsekvenser for den oprindelige biodiversitet i området.
Fakta
De 12 invasive arter, der er observeret i Danmark, er vaskebjørn, sumpskildpadde terrapin, hellig ibis, Carolina cabomba, sumpbæver, signalkrebs, gul kæmpekalla, hårfrugtet bjørneklo, munjtak, skarveand, kinesisk uldhåndskrabbe og båndgrundling.

Kilde: svana.dk

EU’s nye dødsliste er bestemt ikke nok til at sikre en effektiv indsats mod invasive arter i Danmark. Det mener Kommunalteknisk Chefforening (KTC).

Ifølge formand for KTC’s naturgruppe, Inger Birkebæk Madsen, er der først og fremmest brug for en national handlingsplan for de arter, der er et særligt dansk problem.

”Nogle kommuner bruger mange ressourcer på at bekæmpe især bjørneklo, men også rynket rose og japansk pileurt. Men skal det gavne, skal alle kommuner gøre en indsats. Derfor er det vigtigt at indskrive de særligt problematiske arter i en national handleplan,” siger Inger Birkebæk Madsen.

0:000:00