Debat

KTC: Pas på planloven

DEBAT: Set fra et fagligt udgangspunkt, er den massive kritik af planloven, som har været dominerende i de seneste måneder, ikke berettiget. I værste fald forfejlet, skriver Søren Gais Kjeldsen, formand for Kommunalteknisk Chefforening, i en replik til DI.

 

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Gais Kjeldsen
Formand for KTC

Det er væsentligt for KTC, som talerør for de faglige chefer på teknik- og miljøområdet, at slå fast, at planloven ikke i sig selv udgør en barriere for vækst. Planloven er et nødvendigt og vigtigt redskab, som er med til at sikre en styret udvikling over hele landet og garantere investeringssikkerhed for alle.

KTC ser planloven som et samfundsmæssigt gode, der sikrer rammer og regler i et velreguleret land. Kommer man rundt i verden og ser på planlægning og udvikling, eller mangel på samme, så er der mange spor, der skræmmer.

Vi ønsker ikke planløse tilstande, som dybest set hæmmer vækst - og det tror vi heller ikke, hverken borgere eller virksomheder gør.

KTC ser planloven som et samfundsmæssigt gode, der sikrer rammer og regler i et velreguleret land. Kommer man rundt i verden og ser på planlægning og udvikling, eller mangel på samme, så er der mange spor, der skræmmer.

Søren Gais Kjeldsen
KTC

Derfor maner KTC til besindelse og overvejelse af planlovens gode og væsentlige rammer for udviklingen i hele Danmark.

Proppen er taget af flasken
KTC har ud fra et fagligt synspunkt deltaget i debatten om behovet for en helt grundlæggende reform af natur-, miljø- og planlovgivningen, som den tidligere miljøminister skød i gang. Det viste sig hurtigt, at processen var uigennemskuelig for selv fagfolk, og det ville blive svært at nå i land med en samlet model, der kunne føre til den store forkromede reform, som ville forenkle det samlede lovkompleks på miljøområdet.

Men processen betød, at proppen så at sige blev taget af flasken i forhold til angreb på de enkelte love, herunder ikke mindst planloven.

KTC ønsker ikke planloven afskaffet – tværtimod – men vi ønsker at se på de administrative barrierer og fortolkninger, der har formet reguleringer efter planloven i en retning, som ikke er i overensstemmelse med planlovens ånd.

Der er især behov for at se på afsnittet i planloven om lokalplaner. Her er der især behov for at kigge på muligheden for at give dispensation til mindre forandringer af lokalplanens anvendelsesbestemmelser. Der er ingen tvivl om, at der skal være klare rammer og reguleringer, som kan leve op til lokalplanens funktion som et juridisk dokument, der er gældende i årtier fremover. Men lokalplanen skal kunne tilpasses mindre anvendelsesændringer, som tager hensyn til udviklingen i samfundet og den teknologiske udvikling.

Der er også behov for at give mulighed for begrænsede udviklinger i kystnærhedszonen, hvor det har betydning for mindre byers udvikling. Der skal efter KTCs opfattelse ikke gives fri adgang til byggeri i hverken kystnærhedszoner eller i åbent land.

Investeringssikkerhed
Med planloven har vi i Danmark en betydelig sikkerhed for borgere og virksomheder omkring afgørelser, der har væsentlig indflydelse på menneskers og virksomheders rettigheder. De juridiske rammer ligger fast, borgere og virksomheder kan disponere med sikkerhed for deres investeringer. Der er sikret demokrati og indflydelse om alle faser af beslutninger, fra den mindste til den største. Det tager lidt længere tid, når demokratiet hersker.

Men ingen ønsker vel det modsatte?

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00