Debat

Kystfiskere: Kvotesystemet har spillet fallit

REPLIK: Ved at sikre det naturskånsomme fiskeri kan regeringen fastholde beskæftigelse i netop de områder, hvor der er allermest brug for det. Sådan lyder det fra Søren Jacobsen fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri i en replik til Danmarks Fiskeriforening.

"Uden ændringer i
kvotesystemet vil en ny generation af kystfiskere aldrig se dagens lys," lyder det fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri.
"Uden ændringer i kvotesystemet vil en ny generation af kystfiskere aldrig se dagens lys," lyder det fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Jacobsen
Næstformand i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri

Den 30. september 2015 fremfører formanden for Danmarks Fiskeriforening PO, Svend Erik Andersen, i et indlæg her på Altinget, at det nuværende kvotesystem er sekundært i forhold til den igangværende afvikling af kystfiskeriet.

Ja, faktisk mener Svend Erik Andersen slet ikke, at der skal ske ændringer i kvotesystemet for at tilgodese det kystnære fiskeri. 

Jeg er ikke enig! For stik imod hvad Svend Erik Andersens skriver, så er kystfiskeriet ved at blive kvalt under det nuværende kvotesystem. Dette var også konklusionen fra det politisk nedsatte kystfiskerudvalg helt tilbage i 2009. Og i dag er det mere klart end nogensinde. Uden ændringer i kvotesystemet vil en ny generation af kystfiskere aldrig se dagens lys.
 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ordningen favoriserer store rederier
Det ved jeg, fordi jeg som kystfisker oplever, hvordan kvotesystemet gør det nærmest umuligt for mig at drive mit fiskeri lønsomt, og fordi samtlige af medlemmerne i den fiskeriforening – Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri – som jeg er næstformand i, nævner kvotesystemet som en af de største faktorer til, at kystfiskeriet er ved at lukke og slukke.

Som Svend Erik Andersen nævner i sit indlæg, får fiskerne kun  5 - 7 kr. for et kilo torsk i Østersøen. En pris, der passer bedre til 80'erne end 2015.

Kvotesystemet har spillet fallit for det mindre fiskeri. Foreningen for skånsomt kystfiskeri ved, hvad der skal til for at genopbygge det, og håber på politisk opbakning til vores mission.

Søren Jacobsen
Næstformand i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri

Det, Svend Erik Andersen glemmer at nævne, er, at lejeprisen for et kilo torsk i Østersøen er 4 – 6 kr. Det betyder, at det er mere lønsomt at leje sine kvoter ud end at tage ud og fange dem selv. Det er tankevækkende og en udvikling, der ikke belønner kystfiskeren på havet, men kun de store rederier og spekulanten i havnen. 

Bæredygtigt og jobskabende
Det er derfor på mere end høje tid, at Folketingets partier fremkommer med en kvotepolitik, der sikrer en fremtid for kystfiskeriet i Danmark.

Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri repræsenterer de fiskere, der fisker med naturskånsomme redskaber. Skånsomt kystfiskeri foregår uden discard, uden negativ påvirkning af havbunden og med et minimalt brændstofforbrug. Det er også et fiskeri, der kan levere fisk af endog meget høj kvalitet. 


Det kystnære fiskeri fastholder også lokal beskæftigelse. For modsat de større fartøjer, der i stadig stigende grad lander i udenlandske havne, sikrer kystfiskerne lokale landinger og dermed lokal beskæftigelse. Regeringen vil gerne skabe arbejdspladser. Ved at sikre det naturskånsomme fiskeri kan regeringen sikre beskæftigelse i netop de områder, hvor der er allermest brug for dem.

Ved at satse på det naturskånsomme fiskeri får man altså både et mere bæredygtigt fiskeri og flere arbejdspladser. 

Opret et særskilt kystfiskersegment
Lige meget hvilke politikker, foranstaltninger eller bekendtgørelser, der forfattes, vil det ikke lykkes at bremse den enorme koncentration af fiskerettigheder på meget få kvotekongers hænder. De store vil altid kunne finde et nyt smuthul eller en kreativ løsning for at få flere fisk og flere rettigheder. Det er både sikkert og vist!

Men politikerne kan faktisk lave nogle regler, der kan sikre det skånsomme kystfiskeri for fremtiden.

For at kystfiskeriet igen kan blive en betydende del af dansk fiskeri, skal der oprettes et særligt kystfiskersegment for det skånsomme fiskeri, der tildeles kvoter uden om det nuværende kvotesystem.

På den måde sikrer man kystfiskeriet med muligheder for eksport af kvalitetsfisk med en skarp bæredygtighedsprofil.

Kystfiskerne – som jeg repræsenterer – er ved at miste modet. Kvotesystemet har spillet fallit for det mindre fiskeri. Foreningen for skånsomt kystfiskeri ved, hvad der skal til for at genopbygge det, og håber på politisk opbakning til vores mission.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00