Debat

LA: Holland viser vejen for nye kvælstofnormer

DEBAT: Holland har med samme kvælstofnormer som i den danske landbrugspakke slået sig fast som en af verdens største fødevareeksportører. Samtidig er den økologiske tilstand i kanaler og vandløb forbedret, skriver Carsten Bach (LA).

Holland har med samme kvælstofnormer som i den danske landbrugspakke slået sig fast som en af verdens største fødevareeksportører, skriver Carsten Bach (LA).
Holland har med samme kvælstofnormer som i den danske landbrugspakke slået sig fast som en af verdens største fødevareeksportører, skriver Carsten Bach (LA).Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

I den forgangne uge deltog jeg sammen med en række af medlemmerne fra Miljø- og Fødevareudvalget i en studietur til Holland og Spanien.

Under besøget i Holland deltog ligeledes den nye minister på området, Esben Lunde Larsen (V). Turen var i høj grad perspektiverende og aktuel i forhold til den hjemlige debat om fødevare- og landbrugspakken.

Det første umiddelbare indtryk ved ankomsten til Holland og turen fra Schiphol til Haag, er, at Holland virkelig har forstået at udnytte det landområde, de har til rådighed, optimalt. I den del af Holland bor der cirka syv millioner mennesker på et areal svarende til Fyn, og alligevel bliver der drevet landbrug indimellem, og der er plads til grønne naturområder.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Kvælstofnormer og fleksibel regulering 
Betragtet med min danske optik kan jeg ikke undgå at tænke, at landbruget i Holland må have nået sin maksimale grænse. Der kan ikke være meget plads til udvikling. Men alligevel har Holland på det seneste slået sin position som en af verdens største fødevareeksportører fast.

Hvordan gør de det? Tilsyneladende endda samtidig med at den økologiske tilstand i alle de kunstige kanaler og stærkt modificerede vandløb forbedres. Og forbrødringen mellem den dominerende landbrugsorganisation og en enkelt miljøorganisation var nærmest total …

Holland har virkelig forstået at udnytte det landområde, de har til rådighed, optimalt.

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

Svaret er, at Holland gennem alle årene har anvendt den kvælstofnorm, som Landbrugspakken nu introducerer i Danmark. Dette samt en generelt langt mere fleksibel regulering med konsensus og et oprigtigt ønske blandt organisationer, beslutningstagere og befolkningen om et økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt landbrugserhverv i Holland.

Stabile forhold og fornuftig økonomi
Tilsammen har det skabt stabile forhold med en fornuftig økonomi, og erhvervet har fået mulighed for at investere i miljøeffektiv teknologi, som for eksempel GPS-styret gødskning og plantebeskyttelse. Desuden foretages hyppige målinger i vandløbene som dokumentation for løbende forbedringer. Der måles også på kvælstofindholdet i luften. Målinger som ifølge ministeriet herhjemme er meget vanskelige at implementere.

Udnyttelsen af teknologien i Holland bevirker blandt andet, at et 6.000 hektar stort fuglereservat med naturpleje ved hjælp af vilde heste og krondyr sagtens kan eksistere side om side med intensiv landbrugsdrift i udvikling. Her var Miljø- og Fødevareudvalget også på besøg. Man gør her langt mere brug af aktiv naturpleje med restaureringer, erstatningsnatur med mere finansieret af landmænd i nabolaget, der ønsker at udvide deres bedrifter.

Uudnyttede forbedringer i miljøregnskabet på en landejendom kommer ikke bare naturen til gode, men kan stilles til rådighed for udvidelser på en anden bedrift. Desuden kan sammenlægninger af to bedrifter gennemføres, hvis blot det samlede miljøregnskab går i plus!

Med andre ord tror jeg, at vi i Danmark har meget at lære af Holland…

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00