Debat

LA: Plads til natur uden paragraffer

DEBAT: Naturpakken skal gøre det attraktivt for landmændene at pleje og fremme naturen. Blandt andet ved at gøre naturen mindre byrdefuld for lodsejeren og skabe en mere simpel regulering af naturarealer og husdyrgodkendelser, skriver Carsten Bach (LA).

Naturpakken skal gøre naturen mindre byrdefuld for lodsejeren og skabe en mere simpel regulering af naturarealer og husdyrsgodkendelser, skriver Carsten Bach (LA).
Naturpakken skal gøre naturen mindre byrdefuld for lodsejeren og skabe en mere simpel regulering af naturarealer og husdyrsgodkendelser, skriver Carsten Bach (LA).Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Bach (LA)
Miljøordfører 

Lad det være sagt med det samme: Der er ingen ”benspænd” til naturpakken fra Liberal Alliance (LA).

Målsætningen er klar: Mest mulig højværdi-natur med størst mulig offentlig adgang, uden at svække udviklingsmulighederne for den del af det danske erhvervsliv, der i dag eksisterer sammen med naturen.

Det er naturen og biodiversiteten, der er i højsædet ved de kommende forhandlinger, ikke grundvandssikring, som Alternativet ønsker eller kvælstofreduktion som Konservative (K) ønsker. I øvrigt begge områder, hvor der i modsætning til biodiversiteten allerede er en positiv udvikling i gang og sket betydelige forbedringer gennem de seneste årtier. Og den indsats fastholdes selvfølgelig af det nuværende blå flertal i Folketinget.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

”Benspændet” eller begrænsningerne skal findes i finansieringen, der som udgangspunkt består af et engangsbeløb på 89 millioner kroner, hvorfra der endda skal trækkes midler til de kvælstofreducerende tiltag regeringen har lovet K.

Fleksibel regulering
Heldigvis for regeringen har LA også forslag med til forhandlingerne, som ikke koster noget som helst…

Reglerne er i dag uhensigtsmæssige og bevirker, at mange landmænd ikke ønsker at pleje eller etablere natur, fordi dette kan påføre restriktioner på deres bedrift.

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

Det skal blot gøres let og attraktivt for landmændene at pleje og fremme naturen, blandt andet ved at gøre naturen mindre byrdefuld for lodsejeren samt skabe en mere simpel og fleksibel regulering og administration af naturarealer og husdyrsgodkendelser.

Reglerne er i dag uhensigtsmæssige og bevirker, at mange landmænd ikke ønsker at pleje eller etablere natur, fordi dette kan påføre restriktioner på deres bedrift.

Et landbrugsareal skal kunne henlægge ubenyttet som brak eller til f.eks. vildtpleje i kortere eller længere perioder uden omdrift og uden, at arealet kan ”vokse ind i en naturbeskyttelse” eller på anden måde bliver en byrde for den eksisterende bedrift eller forhindre fremtidige udvidelser.

Der skal kunne opretholdes arealstøtte uanset bredden af disse arealer (afskaffelse af 10 meter-kravet i grundbetalingsreglerne) og gødningsnormen fra den henlagte jord (op til 10 procent, så dette følger grundbetalingsreglerne) skal kunne anvendes andre steder på ejendommen. Dette vil faktisk også betyde en lettet administration af gødningsregnskabet.

Ved mindre værdifuld natur skal der kunne opnås dispensation fra bl.a. naturbeskyttelse og ammoniakkrav mod enten kompenserende tiltag i det konkrete naturområde eller etablering af nærliggende erstatningsnatur. De kompenserende tiltag og erstatningsnaturen skal bidrage positivt til det samlede ”naturregnskab”, så dette samlet set ”går i plus”.

Fordelingsjord og spor i landskabet 
For at få skabt så mange og så store sammenhængende naturarealer som muligt skal der desuden i højere grad gøres brug af fordelingsjord til at binde små arealer med værdifuld natur sammen, dog uden at øge restriktionerne for eksisterende bedrifter og uden at skele til fremtidig ejerskab.

Alt sammen noget, der ikke nødvendigvis behøver at koste statskassen noget som helst. Men Liberal Alliances buket med forslag er langt fra udtømt med det.

Vi ser blandt andet et behov for at få etableret flere ”spor i landskabet”, primært omkring de mange vådområder, der allerede er etableret eller som vil blive etableret de kommende år på baggrund af politikske initiativer. Der bør anlægges stier, så offentligheden, herunder turister bedre tørskoet kan komme tæt på og rundt om disse vådområder. Adgangen tinglyses og lodsejerne kompenseres.

Sidst men ikke mindst er det stadigt et stort ønske fra LAs side, at Folketinget tager initiativ til en ændring af Naturstyrelsens virke. Så der i overvejende grad fokuseres på at levere mest mulig rekreativ natur til danskerne og ikke på kommercielt skovbrug.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00