Debat

Landboforening: Spildevand er det egentlige problem

DEBAT: Den store fare for forurening af vores drikkevand kommer ikke fra landbruget, men fra urenset kloakvand i åer og vandløb. Det problem fortjener langt mere opmærksomhed, skriver formand for LandboForeningen Midtjylland Frede Lundgaard Madsen.

<span>Urenset spildevand i åer og vandløb belaster vandmiljøet, og det burde myndighederne have langt større fokus på, skriver Frede Lundgaard Madsen, der er formand for LandboForeningen Midtjylland.</span>
Urenset spildevand i åer og vandløb belaster vandmiljøet, og det burde myndighederne have langt større fokus på, skriver Frede Lundgaard Madsen, der er formand for LandboForeningen Midtjylland.Foto: Colourbox
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frede Lundgaard Madsen
Formand for LandboForeningen Midtjylland

Vi skal passe på vores fælles miljø. I dagens Danmark er der stor fokus på vores fælles natur og miljø, herunder ikke mindst på belastningen af miljøet med diverse næringsstoffer. Det er rigtigt godt.

I landbrugserhvervet og som landmænd har vi været en vigtig del af dette fokus i mange år, og vi er i den sammenhæng nået rigtig langt. Vi har mere end halveret vores kvælstofudledning, og vi har næsten helt elimineret fosforudledningen. Det faktum tillader vi os at være stolte af. 

Siden vedtagelsen af Landbrugs- og fødevarepakken har der været en heftig debat om, hvorvidt pakken vil medføre en øget belastning af næringsstoffer til miljøet eller ej. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Det, mange i denne sammenhæng har overset, er, at der i landbrugspakken er krav om iværksættelse af en række nye virkemidler, og dermed en målsætning om, at vi i landbruget skal reducere udledningen af næringsstoffer yderligere. 

Det vil vi i landbruget virkelig lægge os meget i selen for at opfylde. Med den megen fokus, der således er på landbrugets gøren og laden, kan man som landmand undre sig over, at et område, der fra myndighedernes side næsten er overset, er udledning af mange tusinde M3 urenset spillevand fra mange af vore såvel store som mindre byer. 

Dette er ikke skrevet for at fjerne fokus fra landbruget, men det virker lidt underligt, at man konstant strammer skruen det ene sted, og så totalt ignorerer et andet.

Frede Lundgaard Madsen
Formand for LandboForeningen Midtjylland

Totalt ignoreret
Ingen kommuner har overblik over antal M3. Mange landmænd, som har bynære ejendomme og vandløb, der løber igennem deres marker, fortæller og dokumenterer med billeder omfanget af urenset spildevand i disse vandløb. 

I Danmark er der således over 18.000 steder, hvor der i forbindelse med kraftig regn sker overløb af urenset kloakvand. Dette kloakvand løber direkte ud i vandløbene. 

Ud over diverse uhumksheder, der flyder af sted ovenpå vandet, så er det udenfor enhver diskussion, at dette kloakvand indeholder en lang række næringsstoffer, der klart belaster vandmiljøet. 

Det er uanstændigt, og i virkeligheden et område, der i langt højere grad burde have myndighedernes bevågenhed. 

Det er store mængder næringsstoffer, der tilføres vandmiljøet ad denne vej. Dette er ikke skrevet for at fjerne fokus fra landbruget, men det virker lidt underligt, at man konstant strammer skruen det ene sted, og så totalt ignorerer et andet.

Landbruget truer ikke drikkevandet
Alle kommuner skal i disse år lave indsatsplaner for drikkevand. Vi har jo alle et ønske og krav om rent drikkevand nu og i mange år ud i fremtiden. 

På det seneste har nogle kommuner fremsat planer om at indføre restriktioner i forhold til landbrugets brug af pesticider. Dette har medført en meget følelsesladet debat med mange synspunkter og postulater om, at vores drikkevand er voldsomt truet. 

Alle har synspunkter på området, og det er forståeligt, men kunne vi ikke prøve at forholde os til fakta og dokumentation fra de eksperter og myndigheder, der har vandforsyning som deres fagområde. 

Fakta er, at der stort set ikke findes pesticidrester i vores grundvand, og det, der findes, er midler, der aldrig har været brugt i landbruget.

Læg følelserne på hylden
I Danmark har vi nok verdens mest restriktive godkendelsessystem for pesticider. Det vil føre for vidt at gå i detaljer med dette godkendelsessystem her, men blot nævne, at i EU er der godkendt 200 forskellige pesticider til brug i planteproduktionen, og af disse 200 pesticider har danske myndigheder kun godkendt 100 til brug i Danmark, dette af sikkerhedsmæssige årsager. 

Er der tvivl, så er der ingen tvivl – midlet bliver trukket tilbage. 

Alle landmænd skal endvidere uddannes og have et certifikat for at anvende disse midler, og landmændenes sprøjteudstyr skal løbende godkendes for at sikre, at udstyret lever op til de nyeste krav. 

At fremstille risikoen for at drikkevandet er truet, er således skudt langt langt over målet. Der skal ikke herske den mindste tvivl om, at vi landmænd ligesom alle andre naturligvis ønsker rent drikkevand, men når debatten om behovet for indførelse af restriktioner skal tages, så må vi forholde os til fakta og lægge følelserne på hylden.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00