Debat

L&F og Finans Danmark: Lad landmændene bytte marker gratis

DEBAT: De danske landmænd skal have lov til at bytte jord uden afgifter. Det er en fordel for landmændene og en fordel for staten, skriver Anders M. Klöcker og Niels Arne Dam.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders M. Klöcker og Niels Arne Dam
Erhvervspolitisk områdedirektør, Landbrug & Fødevarer og cheføkonom og underdirektør, Finans Danmark

Drop afgiften på erhvervsmæssig jordfordeling, så landmændene kan bytte jord.

I dag er det sådan, at mange danske landmænds jord og marker ligger spredt og usammenhængende – i nogle tilfælde flere kilometer fra selve hovedejendommen. Og det er en kompliceret affære at flytte rundt på ejerskabet til jorden, så det kan blive samlet. Det indebærer nemlig, at mange jordejere på én og samme tid skal blive enige om en omfordeling til gavn for alle og derudover betale en stor afgift for fordelingen.

Afgift på jordbytte koster byttehandler
Når landmændene bytter jord og laver det, der hedder jordfordeling, indebærer det, at landmændene afgiver en del af egen jord mod til gengæld at overtage noget andet jord, som ligger bedre i forhold til hovedejendommen. Det skal der betales en tinglysningsafgift for.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Lige nu er konsekvensen af den tinglysningsafgift, der er pålagt den erhvervsmæssige jordfordeling, at der stort set ikke finder nogle byttehandler sted. Allerede i 2013 anbefalede Natur- og Landbrugskommissionen, at man fremmer erhvervsmæssig jordfordeling ved at fjerne den tinglysningsafgift, der pålægges landmændene, når de bytter jord. Det vil Landbrug & Fødevarer og Finans Danmark nu slå et slag for endnu en gang.

Flere partier har tidligere udtalt, at det vil være en god idé, så giv nu landmændene lov til at bytte jord uden at skulle betale tusindevis af kroner i afgift til staten.

Lige nu er konsekvensen af den tinglysningsafgift, der er pålagt den erhvervsmæssige jordfordeling, at der stort set ikke finder nogle byttehandler sted.

Anders M. Klöcker og Niels Arne Dam
L&F og Finans Danmark

Samlet jord giver mindre slid på vejene
Det er til gavn for samfundsøkonomien at få samlet landmændenes jord, så det primært ligger omkring hovedejendommen. På den måde vil der nemlig blive slidt mindre på de danske veje, hvis man i mindre grad skal fragte tunge læs mange kilometer væk fra stalden. Mindre slid og samtidig mindre trafik og udledning af CO2. Derudover er det skidt for dyrene at blive transporteret flere kilometer.

Det er dyrt for landmændene at bytte jord, for en tinglysningsafgift koster typisk 900 kroner per hektar. Staten vil heller ikke lide nogen tab ved at afskaffe afgiften, for da der lige nu slet ikke finder nogen jordfordelinger sted, så får staten heller ikke nogen indtægter fra tinglysningsafgiften på den konto. Derfor vil en afskaffelse af afgiften være win-win for alle parter.

Lad os få samlet landmændenes jord og gøre det danske landskab mere sammenhængende og bæredygtigt. Drop tinglysningsafgiften, og giv landmændene muligheden for at bytte jord igen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00