Debat

L&F: Svært ikke at være begejstret for Kjer

DEBAT: Initiativer og lovforslag, der styrker konkurrenceevnen hos fødevarevirksomheder og landbruget, flyder i en lind strøm fra Miljø- og Fødevareministeriet. Som landmand er det svært ikke at være begejstret, skriver Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Som landmand er det svært ikke at være begejstret for miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), skriver Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.
Som landmand er det svært ikke at være begejstret for miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), skriver Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.Foto: lf.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Merrild
Formand for Landbrug & Fødevarer

Eva Kjer Hansen arbejder for at fjerne bøvlede regler og overflødig lovgivning, og vi ser allerede nu en række tydelige eksempler på hendes arbejde.

Martin Merrild
Formand for Landbrug og Fødevarer

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) havde ikke siddet mange dage på ministertaburetten, da hun og jeg i starten af juli måned i et raskt tempo fulgtes ad rundt på årets Roskilde Festival.

Fakta
Eva Kjer Hansen (V) har haft godt fire måneder til at finde sig til rette i ministerstolen med ansvar for miljø- og fødevarer.

Miljødebatten benytter anledningen og har bedt et nyt hold af debattører om at gøre status for Kjers første tid som miljøminister. Hvad har præget de første dage? Hvad er gået godt, og hvad er gået mindre godt?

Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Her så vi nærmere på Landbrug & Fødevarers store Beercycling-projekt, der handler om at bruge festivalgæsternes urin som gødning på lokale marker og efterfølgende bruge kornet til at brygge nyt øl.

I dag har Eva Kjer Hansen godt og vel rundet sine første 100 dage på posten, og hun har heldigvis ikke sat tempoet ned siden vores rundtur først på sommeren. Initiativer og lovforslag flyder i en lind strøm fra Ministeriet. For snart et år siden fremsatte Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti den såkaldte 16-punkts plan, der på en række afgørende punkter vil styrke konkurrenceevnen hos fødevarevirksomheder og landbruget, og siden sin tiltrædelse har Eva Kjer Hansen været i fuld gang med at leve op til regeringens løfter.

Kamp mod overimplementering 
Listen over initiativer er blevet lang, siden hun som en af sine første handlinger i juli besøgte EU-Kommissionen i forsøg på at slippe af med Danmarks EU-rekord i reduktionskrav. Det både urimelige og fuldstændige urealistiske krav om en dansk reduktion af ammoniakudledningen på 24 procent slap Eva Kjer Hansen desværre ikke afsted med at få afskaffet. Til gengæld er hun i den grad gået aktivt ind i kampen mod dansk overimplementering af de forskellige EU-direktiver.

Det bliver ikke ved skåltalerne, og det sætter vi stor pris på i Landbrug & Fødevarer. I august sendte ministeren et brev ud til de fem styrelser i Miljø- og Fødevareministeriet med kravet om fuld åbenhed om, hvilke dele af ny lovgivning, der indfører EU-regulering og hvilke, der ligger ud over EU’s krav. Det nye kodeord er – i følge ministeren selv – fuld åbenhed for alle ministeriets høringsbreve.

Kort tid efter fjernede Eva Kjer Hansen et konkret eksempel på overimplementering, da hun sløjfede et særkrav til danske landmænd, som fejlagtigt er blevet trukket i landbrugsstøtte, det såkaldte KO-træk, mellem 2005 og 2014, uden at der var hjemmel til det.

Væk med bøvlede regler 
I det hele taget knokler landbrugets og fødevareerhvervets nye minister for, at det skal være lettere at drive virksomhed i Danmark, og som landmand er det svært ikke at være begejstret. Eva Kjer Hansen arbejder for at fjerne bøvlede regler og overflødig lovgivning, og vi ser allerede nu en række tydelige eksempler på hendes arbejde.

Lad mig kort nævne nogle af dem, vi i Landbrug & Fødevarer betragter som de vigtigste. Vi sætter stor pris på, at vandplanerne står over for et særdeles tiltrængt eftersyn. Det samme mener vi om lovforslaget om ophævelse af randzonerne, der for nylig er sendt i høring. Jeg ser frem til, at vi som landmænd omsider kan slippe for den helt urimelige lov om etablering af obligatoriske randzoner langs vandløb og søer.

Det samme gælder forslaget om at rulle forbuddet mod at sprøjte og gødske på § 3-arealer tilbage. Hvis forbuddet var blevet gennemført, ville det få meget store konsekvenser for mange landmænd, ikke mindst for kvægbrugere. Det handler om at finde den rette balance mellem natur, miljø og landbrug, og forbuddet er slet ikke et udtryk for den målrettede naturforvaltning, som vi i Landbrug & Fødevarer ser som omdrejningspunktet, hvis man vil gøre en indsats for natur og biodiversitet.

Endelig arbejder regeringen på en ændring af gødskningsloven, så vi i fremtiden kan gøde efter planternes behov. Lovinitiativet giver danske landmænd mulighed for omsider at kunne gødske afgrøderne optimalt og på lige fod med alle andre lande i EU og resten af verden. En ophævelse af undergødskningen er simpelthen afgørende for fødevarernes kvalitet og for vores konkurrenceevne på arbejdsmarkedet. Det - og de andre initiativer, der vil gøre fødevareerhvervets vilkår lettere - vil jeg faktisk gerne sige hende mange tak for. Det skaber en fornyet tro på fremtiden og på, at investeringerne i erhvervet betaler sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Merrild

Fhv. formand, Landbrug & Fødevarer, fhv. borgmester (V), Struer Kommune
agraøkonom (1977), merkonom

0:000:00