Kommentar af 
Lone Andersen

Lone Andersen: Vi skal give bierne en hånd

KLUMME: I landbruget vil vi også gerne gøre vores og bidrage til, at vi også i fremtiden kan høre biernes lystige summen i det åbne land, skriver Lone Andersen, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Der er i den seneste tid kommet voksende fokus på, at antallet af insekter går tilbage – og herunder de vilde bier. Det vækker bekymring hos mig og blandt mine landmandskollegaer, skriver Lone Andersen fra L&F.
Der er i den seneste tid kommet voksende fokus på, at antallet af insekter går tilbage – og herunder de vilde bier. Det vækker bekymring hos mig og blandt mine landmandskollegaer, skriver Lone Andersen fra L&F.Foto: Morten D.D. Hansen
Lone Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Pas godt på bierne” – sådan lyder overskriften i den folder, vi i Landbrug & Fødevarer for nyligt præsenterede for vores medlemmer. Folderen indeholder ti anbefalinger til bivenlige tiltag, som den enkelte landmand kan gøre på sin ejendom, og de er rygraden i en kampagne med fokus på de vilde bier, som vi skød i gang i starten af juni.

Med anbefalingerne ønsker vi at få skabt større opmærksomhed i landbruget om bierne og deres behov og hjælpe landmændene til at gøre en indsats, der virker.

Det gør vi, fordi der i den seneste tid er kommet voksende fokus på, at antallet af insekter går tilbage – og herunder de vilde bier. Det vækker bekymring hos mig og blandt mine landmandskollegaer. Både fordi vi – ligesom alle andre - gerne vil have en mangfoldig og spændende natur, men også fordi bierne udfører en vigtig opgave med at bestøve mange af vores afgrøder, og deres indsats er svær at erstatte.

Derfor er der brug for handling – og fra landbrugets side vil vi gerne være med til at gøre en forskel. De ti anbefalinger er derfor blevet fulgt af en klar opfordring fra L&F’s formandskab til alle landmænd om at gøre en ekstra indsats for bierne.

Ikke overraskende er det bedste råd at passe på og pleje de naturarealer, vi allerede har.

Lone Andersen
Viceformand, Landbrug & Fødevarer

Men lad mig slå fast, at det ikke er en opfordring, som starter på bar bund. Den lægger sig oven på mange gode initiativer, som allerede er i gang på landbrugsbedrifter rundt i landet. Her er landbrugsforeninger og landmænd allerede engagerede i at gøre en indsats for bier, blomster og andre vilde dyr og planter – ofte i samarbejde med jægere, biavlere, ornitologer og naturfredningsforeningen. Så jeg ved, at der er en stor lyst til at handle og gøre en forskel, og det giver mig en tro på, at vi med dette initiativ kan nå endnu længere.

Det har været vigtigt for os at komme med nogle enkle og samtidig fagligt velfunderede anbefalinger. De tager derfor afsæt i et notat fra SEGES med bidrag fra eksterne eksperter og forskere. De har sammen peget på, hvor i landskabet der kan sikres permanente levesteder til bierne og flere blomster, som de kan hente føde i. De har også værdisat anbefalingerne, alt efter hvor stor effekt de har.

Ikke overraskende er det bedste råd at passe på og pleje de naturarealer, vi allerede har. Vi skal også prøve at rode mere og lade naturen være lidt mere vild – for eksempel ved at lade døde træer stå i læhegnet, lave bunker af kvas eller sten, som får lov at blive liggende og undlade at slå rabatter, når blomsterne blomstrer. Det er også godt at give lidt mere plads til naturen, hvor det er muligt – for eksempel ved at lade ukurante hjørner af marken udgå permanent af drift eller lave blomsterstriber i sine marker.

Jeg er rigtig glad for værdisætningen af tiltagene, fordi det på en enkel måde viser, hvad der har størst effekt. Men jeg må samtidig konstatere, at vi har fået en del spørgsmål til, hvorfor blomsterstriber vægtes relativt lavt. Det er et tiltag, mange landmænd laver – og det håber jeg, de bliver ved med.

Blomsterstriber er med som en anbefaling, fordi det er et tiltag, der kan gøre en positiv forskel for bierne – samtidig med at det er til glæde for mange andre dyr i agerlandet. Men med værdisætningen spiller vi ærligt ud og siger, at blomsterstriber alene ikke redder de vilde bier – der er ifølge eksperterne andre tiltag, som virker bedre. Det ene tiltag udelukker ikke det andet, og vi ønsker først og fremmest, at den enkelte landmand ser på sin ejendom og finder de tiltag, som passer hos ham og i hans drift.    

Jeg glæder mig over, at vores anbefalinger er blevet godt modtaget – både af landmændene, men også blandt forskere og naturinteressenter. Den opbakning skærper lysten til at handle. Det er mit håb og forventning, at dette initiativ kan gøre en forskel for de vilde bier i agerlandet og for mange andre vilde dyr og planter.

Men jeg ved samtidig godt, at disse anbefalinger ikke kan stå alene. Der er behov for en indsats på flere fronter. Og først og fremmest en prioriteret indsats for biodiversiteten på de store sammenhængende naturarealer vi allerede har. Men i landbruget vil vi også gerne gøre vores og bidrage til, at vi også i fremtiden kan høre biernes lystige summen i det åbne land.

.....

Lone Andersen er viceformand i Landbrug & Fødevarer. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Andersen

Viceformand for Landbrug & Fødevarer, formand for Familielandbruget og Copa-Cogega's arbejdsgruppe for økologi, gårdejer
Borris Landbrugsskole 1981

0:000:00