Lukning af genbrugspladser får folk til at smide affald på rastepladser og i naturen

CORONA: Kommuner oplever, at privates bygge- og haveaffald bliver dumpet rundtomkring, efter at genbrugsstationerne er blevet corona-lukket. Nu tager KL sagen op med politiet for at få genbrugsstationerne delvist åbnet igen.

Selv i en coronatid er foråret for mange lig med gør-det-selv, oprydning og havearbejde. Men det giver affaldsproblemer, når den lokale genbrugsstation er beordret lukket i kampen mod coronasmitte.

Kommuner melder nemlig nu om problemer med affaldsdynger på rastepladser og i naturen, ligesom små miljøstationer bugner med affald, de ikke er tiltænkt.

”Vi ser desværre, at særligt på Vejdirektoratets rastepladser, men også rundt i naturen, at folk har stillet deres affald,” siger Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen, der fortsætter:

”Vi har også oplevet en lokal kreativ entreprenør, der har åbnet et nyt marked, hvor man mod betaling kan komme af med sit byggeaffald og haveaffald. Men det er jo ikke meningen, når vi har et skattefinansieret system med genbrugsstationer.”

Kommuner i problemer
Esbjerg er en af de kommuner, der nu har bedt Kommunernes Landsforening om at undersøge muligheden for at få genbrugsstationerne åbnet for almen brug.

Genbrugspladser er ikke defineret som en kritisk funktion og er dermed som hovedregel blevet lukket ned under coronakrisen.

Det hænger sammen med, at alt offentligt personale, der ikke udfører kritiske funktioner, er blevet hjemsendt for at reducere smitterisikoen.

Hos KL har man dog forståelse for, at lukningen af genbrugspladserne måske skal gentænkes.

”Vi har oplevet, at mange kommuner står i nogle problemer med, at folk begynder at bortskaffe deres affald på måder, der ikke er hensigtsmæssige. Derfor er vi nu i dialog med politiet, om vi kan finde en måde at genåbne nogle genbrugsstationer på en begrænset og forsvarlig måde. Så folk kan komme af med deres affald på en miljørigtig måde, og så det sker corona-sikkert," siger Laila Kildesgaard, direktør i KL.

Opsang fra miljøorganisation
Hos Danmarks Naturfredningsforening giver man affaldssynderne en opsang, men støtter samtidig op om at se på en genåbning af genbrugspladserne.

”Affald hører ikke til i naturen, og det er jo sådan set underordnet, om genbrugspladserne er lukkede eller åbne. Folk skal overholde lovgivningen og lade være med at smide deres affald i naturen uanset hvad,” siger projektleder for affaldsindsamling i Danmarks Naturfredningsforening Anders Vogel og tilføjer:

”Når det så er sagt, så er det vigtigt, at man mindsker risikoen for, at nogen alligevel kan finde på at bruge naturen som skraldespand. Derfor er det positivt, at KL nu går ind i sagen og ser, hvad der kan lade sig gøre inden for myndighedernes retningslinjer.”

Håber på løsning i denne uge
Når Esbjerg Kommune er gået til KL for at få fælles retningslinjer for en begrænset genåbning af genbrugspladser, er det, fordi presset på åbne genbrugspladser kan blive for stort, hvis kun enkelte kommuner genåbner.

”Vi kan sagtens åbne op igen på en kontrolleret måde, så der tages de coronaforbehold, der er nødvendige. Men det kræver en national udmelding og adgangsstyring, så vi ikke får en unødvendig trafik af folk fra andre kommuner med trailere med haveaffald og murbrokker. Det kan ikke være meningen,” siger Jesper Frost Rasmussen.

Og bekymringen for ”affaldsshopping” mellem kommunerne deler KL, der nu sammen med politiet i disse dage ser på, om der kan findes en løsning.

”Vi håber at få en vurdering fra myndighederne, inden ugen er omme,” siger KL-direktør Laila Kildesgaard.

Mens almindelige danskere med en dynge affald til genbrugsstationen må væbne sig med tålmodighed, har virksomheder med erhvervsaffald – ofte håndværkere med byggeaffald – i sidste uge igen fået lov til at komme af med deres affald.

Det skete, efter at KL på opfordring fra Dansk Byggeri har opfordret alle kommuner over hele landet til at genåbne mindst en genbrugsplads for erhvervsaffald.

Forrige artikel Fem miljøchefer gør status: Sådan påvirker coronakrisen miljøforvaltningen Fem miljøchefer gør status: Sådan påvirker coronakrisen miljøforvaltningen Næste artikel Genbrugspladser genåbner efter coronalukning: Genbrugspladser genåbner efter coronalukning: "Vi håber stadig, at borgerne vil være tålmodige"