Debat

Miljøchef: Landbrugspakken skal forankres i kommunerne

DEBAT: Implementeringen af landbrugspakken skal forankres i kommunerne. Det vil sikre omkostningseffektive løsninger i samspil med de enkelte lodsejere, skriver Michael Damm, miljøchef i Aalborg og formand for KTC Miljø og Grundvand.

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) skal bruge kommunernes store erfaringer i det kommende arbejde med at implementere landbrugspakken.
Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) skal bruge kommunernes store erfaringer i det kommende arbejde med at implementere landbrugspakken.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Damm
Miljøchef i Aalborg Kommune og formand for KTC Miljø og Grundvand

I landbrugspakken er det blandt andet aftalt, at der skal gennemføres en omlægning af miljøreguleringen af landbruget, så den nuværende regulering bliver erstattet med målrettede indsatser.

Omlægningen skal ifølge aftalen være baseret på blandt andet:

  • At udvaskningskravet differentieres geografisk i forhold til målet for kvælstoftilstanden i de enkelte kystvandområder
  • At den enkelte bedrift selv skal kunne vælge, hvordan udvaskningsadgangen overholdes baseret på specificerede virkemidler
  • At dokumentation for efterlevelse af udvaskningskravet sker ved anvendelse af de specificerede virkemidler.

Alle recipienter skal beskyttes
I forhold til udvaskningsadgangen er det afgørende for kommunernes opgaver med at efterleve vandplan 1 og den kommende vandområdeplan, at udvaskningskravet ikke alene bestemmes af tilstanden i kystområderne, men fastsættes ud fra alle de recipienter, der udsættes for en påvirkning som følge af aktiviteter på markarealerne.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det kan således være hav, fjord, vandløb, sø, grundvand eller naturområde. Ligesom et areal kan have flere af de nævnte recipienter. Dertil kommer, at det er afgørende, at virkemidlerne og udvaskningskravet omfatter al det N og P, der tildeles markarealet, uanset form: Kunstgødning, husdyrgødning, slam, biogasgylle og øvrige organiske gødningsmidler. Dette var også husdyrregulerings-udvalgets indstilling.

Kontrol med de anvendte virkemidler
Kommunen har det største kendskab til de lokale områder og til lodsejernes forhold i kraft af blandt andet arbejdet med vandplanernes implementering, indsatsplanerne, vandløbs-vedligeholdelsen, miljøgodkendelser af produktion og arealer, beskyttelsen af søer og naturområder og de regelmæssige miljøtilsyn.

Det er derfor vores håb, at miljøminister Eva Kjer Hansen (V) anvender vores store erfaringer i det kommende arbejde med at implementere Landbrugspakken.

Michael Damm
Miljøchef i Aalborg Kommune og formand for KTC Miljø og Grundvand

Kontrol med, at landmandens valgte virkemidler er taget i anvendelse, vil derfor omkostningseffektivt og umiddelbart kunne indbygges i det regelmæssige miljøtilsyn. Det samme gælder naturligvis kontrol med tiltag uden for dyrkningsarealerne som også er et centralt tiltag i landbrugspakken, og som naturligvis vil skulle godkendes af kommunen, såsom minivådområder, vådområder og så videre.

KTC har udarbejdet et oplæg, som i detaljen beskriver, hvordan man sikrer en omkostningseffektiv, borgernær og målrettet miljø- og naturregulering baseret på princippet om opdeling af reguleringen i areal og anlæg. Det er derfor vores håb, at miljøminister Eva Kjer Hansen (V) anvender vores store erfaringer i det kommende arbejde med at implementere landbrugspakken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00