Debat

Miljøchef: Sådan sikrer vi effektiv grøn omstilling

DEBAT: En effektiv grøn omstilling kræver, at kommunerne går sammen med virksomhederne om bæredygtige samspil mellem blandt andet affaldssystemet, energisystemet og virksomhedernes forretningsmodeller, skriver Michael Damm, miljøchef i Aalborg.

Kommuner og virksomheder skal indgå i dialog om den grønne omstilling, skriver Michael Damm, miljøchef i Aalborg og formand for KTC Miljø og Grundvand.
Kommuner og virksomheder skal indgå i dialog om den grønne omstilling, skriver Michael Damm, miljøchef i Aalborg og formand for KTC Miljø og Grundvand.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Damm
Miljøchef i Aalborg og formand for KTC Miljø og Grundvand

1. januar 2016 trådte den nye miljøgodkendelsesordning for en del af de danske virksomheder i kraft.

Herved gives virksomhederne mulighed for digitalt at ansøge om miljøgodkendelse af etableringer, udvidelser eller ændringer. Formålet med ordningen er at reducere sagsbehandlingstiderne, herunder at sikre samtidighed i alle nødvendige tilladelser.

Dialog med virksomheder
Såvel kommunerne som Miljøstyrelsen er i gang med en introduktion af denne nye ordning for virksomhederne. I den forbindelse bliver der lagt vægt på at formidle, at et godt udbytte af den nye ordning forudsætter en god og detaljeret forhåndsdialog mellem virksomhederne og miljømyndigheden.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Forhåndsdialog skal blandt andet bidrage til:

  • At virksomheden har den fornødne viden til at kunne anvende det digitale ansøgningssystem
  • At virksomhedens etablering / ændring eller udvidelse gennemføres, så der opnås mest miljø – og størst mulig omkostningseffektivitet (projekttilpasning i dialog)
  • At der sikres overblik over nødvendige tilladelser med henblik på at sikre samtidighed i meddelelse af tilladelserne

Forhåndsdialogen indgår således fint i kommunernes erhvervsservice. En service, som hos rigtig mange kommuner omhandler fokus på ”en indgang”, synlighed om miljøgodkendelsesprocessen og aftale om tidsplan for meddelelse af miljøgodkendelsen.

Det glæder KTC, at vi kan opleve, at flere og flere kommuner er begyndt at arbejde med udvikling af miljøarbejdet for herigennem af kunne fremme en grønne omstilling.

Michael Damm
Miljøchef i Aalborg og formand for KTC Miljø og Grundvand

EU-Kommissionen vedtog i december 2015 ”EU action plan for The Circular Economy”. Med vedtagelse af planen understreges, at “a circular economy will boost global competitiveness, foster sustainable economic growth and generate new jobs” Den grønne omstilling anerkendes hermed som en helt central ”driver” for en fortsat vækst.

Udfordringen ved den grønne omstilling er, at den kræver etablering af nye systemer og samspil mellem flere forskellige sektorer.

Det går den rigtige vej
Det glæder KTC, at vi kan opleve, at flere og flere kommuner er begyndt at arbejde med udvikling af miljøarbejdet for herigennem af kunne fremme en grønne omstilling.

En udvikling, som er baseret på erkendelsen af, at de nødvendige systemforandringer kun kan opnås, når kommunerne aktivt indgår i et samspil med virksomhederne om etableringen af bæredygtige samspil mellem blandt andet affaldssystemet, energisystemet og virksomhedernes forretningsmodeller.

I Aalborg har vi for eksempel oplevet, at mere end 10 industrielle symbiose-projekter er gennemført, og yderligere 40 potentielle symbioser er identificeret alene ved, at kommunen har fungeret som vejleder og katalysator for en innovativ dialog med og mellem virksomhederne.

Det er derfor nærliggende, at forhåndsdialogen fremover skal indeholde et tilbud til virksomhederne om afklaring af muligheder for grøn omstilling.

I forhåndsdialogen vil der være fokus på

  • Ressourceforbrug (industriel symbiose)
  • Energiforbrug (mulige besparelser)
  • Overskudsenergi (fjernvarme/fjernkøling)
  • Upcycling (affald i cirkulære ressourcekredsløb lokalt eller regionalt)
  • Substitution af råvarer eller ressourcer

Integreres fremme af en grøn omstilling i forhåndsdialogen, kan en reel grøn omstilling accelereres. Da miljømedarbejderne jo allerede er der – vil en udvidelse af deres rolle være en omkostningseffektiv måde af fremme en grøn omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00