Miljøministeriet langt fra mål om let administration

AMVAB: Miljøministeriet har lettet virksomhedernes administrative byrder med 7,3 procent. Målet er 25 procent. Landbruget er skuffet. DI glæder sig over fremskridtene. Miljøstyrelsen lover, at målet nås.
Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) er inden sommerferien på vej med nye initiativer, der skal lette virksomhedernes administrative byrder.
Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) er inden sommerferien på vej med nye initiativer, der skal lette virksomhedernes administrative byrder. Foto: Klaus Holsting
Anders Jerking
Fakta

Udviklingen i de administrative omkostninger for virksomhederne i procent siden 2001 fordelt på ministerium

Økonomi- og Erhvervsministeriet -9,0
Skatteministeriet -26,0
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri -13,5
Beskæftigelsesministeriet -12,4
Miljøministeriet -7,3
Justitsministeriet 8,3
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling -27,4
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse -5,0
Klima- og Energiministeriet 87,0
Øvrige ministerier -7,3

I alt: -15,0


Kilde: Kilde: Økonomi- og Erhvervsmininsteriet
Virksomhederne bruger stadig for meget tid på bøvlet administration, lyder det fra landbruget og industrien. Miljøministeriet skal lette de administrative omkostninger for erhvervslivet med op til 25 procent i perioden fra 2001 til 2010, men den seneste AMVAB-opgørelse viser, at ministeriet kun har lettet omkostninger for 7,3 procent - svarende til 70 millioner kroner.

I alt har ministerierne samlet set reduceret virksomhedernes administrationsomkostninger med 15 procent - svarende til 4,8 milliarder kroner.

Forringer konkurrence-evnen 
I Landbrug og Fødevarer er erhvervsmiljøchef Anette Christiansen skuffet over Miljøministeriets indsats.

"Det er ærgerligt, at man ikke er kommet længere. Vi havde sat næsen op efter en administrativ lettelse på 25 procent. Ude på virksomhederne betyder det, at man fokuserer på administrativt arbejde i stedet for at lave miljøbeskyttelse. Andelen af den nationale regulering er også steget, og det betyder, at virksomhederne rammes på konkurrenceevnen," siger hun med henvisning til, at den nationalt bestemte regulering på miljøområdet i 2001 tegnede sig for 38 procent af omkostningerne, mens den i 2007 udgjorde 48 procent.

0:000:00