Miljøstyrelsen: EU skyld i affaldsproblem

EUs emballagedirektiv belønner ikke Danmarks succesfulde genbrugssystem med flasker. Og det er problematisk, ifølge Miljøstyrelsen. Private husholdninger skal nu sortere plastik for at leve op til EUs krav. Men det koster kassen. Plastindustrien bakker op: EU-direktivet er tåbeligt.
Marie Andergren

Vi bliver unfair behandlet, for vi har et godt genbrugssystem, som sparer nogle meget store affaldsmængder. Men vi får ingen credit for det. Hvorimod de EU-lande, som ikke har et sådant system, får masser af credit, for de kan nemt samle store plastmængder sammen billigt. Vi får ingen credit for, at vi faktisk undgår den her mængde affald.

Birgitte Kjær
Agronom i Miljøstyrelsen
Fakta
  • På samme måde som man i dag sorterer aviser, pap og glas fra, skal emballage af plastik og metal i 2005 skrottes hver for sig, så det kan genanvendes.

  • Grunden er, at Danmark har svært ved at leve op til EU’s krav for genanvendelse af emballage af plastik.

  • Hver dansker producerer 190 kilo affald fra emballage om året.


  • Kilde: Miljøstyrelsen
    EUs emballagedirektiv spænder ben for det danske affaldssystem.

    Det mener agronom i Miljøstyrelsen, Birgitte Kjær. Hendes hovedanke er, at EUs emballage-direktiv ikke tager højde for et genbrugssystem som det danske flaskesystem. En flaske genbruges i Danmark omkring 25 gange, men den tæller først som affald i det øjeblik, den kasseres. Omvendt tæller en engangsflasken hver gang den kasseres.

    "Direktivets problem er, at man kun har sat målene på genanvendelse. Det betyder, at fokus bliver på genanvendelse og ikke på forebyggelse af affald. Man har nogle flotte intentioner, men i den praktiske verden er det blevet et genanvendelsesdirektiv i stedet for et forebyggelsesdirektiv," siger agronom i Miljøstyrelsen, Birgitte Kjær, til Altinget.

    Derfor har Danmark store problemer med at leve op til EUs krav om genanvendelse af emballage af plastik.

    0:000:00