Minister om brændeovnsforurening: Tal med din kommune

BRÆNDEOVNE: Miljøministeren er snart klar med en vejledning til, hvordan man bedst tænder brænde op i brændeovnen, men han henviser derudover til, at området er et kommunalt anliggende.

Henrik Axel Lynge Buchter

Det er som udgangspunktet ens kommune, man skal tale med, hvis der er problemer med røg fra brændeovne i ens lokalområde. Det slog miljøminister Esben Lunde Larsen (V) fast, da han onsdag var kaldt i samråd om luftforurening i Danmark.

"De henvendelser, som Lisbeth Bech Poulsen har fået, har fru Lisbeth Bech Poulsen nogensinde svaret, prøv at henvende dig til din kommune og bed dem gå aktivt ind i det?," spurgte ministeren og tilføjede:

"Det er virkelig ikke for at fralægge mig ansvaret, men nu har vi delegeret et ansvar, og det ville da være det mest naturlige i verden, hvis man har problemer med røg i ens lokalområde, at man tog det op med sin kommunalbestyrelse," sagde han.

Ministeren tilføjede dog, at Miljøstyrelsen meget snart er klar med en vejledning til brændeovnsbekendtgørelsen, som skal sikre en mere ensartet forvaltning på brændefyringsområdet i landets kommuner.

Det er meningen, at vejledningen skal kommunikere klarere ud, hvordan man på den mindst muligt forurenende måde fyrer op i brændeovnen. Vejledningen vil derudover indeholde en digital portal, hvor viden om brændefyring er samlet.

"Så kan man netop som civilsamfund eller som kommunalbestyrelse tage den viden i anvendelse, som vi samler på den digitale portal, så man kan holde egentlige brændefyringskurser, eller man som borger kan se derpå," lød det fra ministeren.

Baggrunden for samrådet var, at De Økonomiske Råd i en rapport har påvist, at luftforurening koster 39 millarder kroner i helbredsomkostninger om året. Dette problem anerkendte ministeren og henviste samtidig til, at 32 af de 39 milliarder kroner skønnes at komme fra international forurening.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00