Minkbranche føler sig på sikker grund oven på EU-forlig

SORTLISTE: Danske minkavlere føler sig sikre på, at nye EU-regler for invasive arter ikke kommer til at tage livet af deres milliardforretning.
Det vil efter alt at dømme også fremover være muligt at holde mink i Danmark, efter nye EU-regler om invasive arter giver plads til undtagelser for kommerciel brug.
Det vil efter alt at dømme også fremover være muligt at holde mink i Danmark, efter nye EU-regler om invasive arter giver plads til undtagelser for kommerciel brug.Foto: Kopenhagen Fur
Rikke Albrechtsen
Fakta
EU-Kommissionen har foreslået nye regler til at bekæmpe såkaldte invasive arter af planter og dyr, der årligt anslås at forvolde skade for 90 milliarder kroner i EU. Forslagets kerne er udformningen af en liste over særligt problematiske arter, som helt skal forbydes. Udformningen af en sådan liste skal ske på basis af riskikovurderinger og forskning. Blandt problematiske arter nævnes japansk pileurt, sumpbæver og kæmpebjørneklo. Men mange lande har også store problemer med den nordamerikanske mink, som Danmark er verdens største eksportør af. Nu er EU-lovgiverne i Ministerråd og Parlament nået frem til en aftale, der undtager arter, der indebærer store socioøkonomiske gevinster.

Kilde: Europa-Kommissionen

BRUXELLES: Miljøministeriet er stadig i gang med at granske kommaerne i en ny aftale om invasive arter i EU-regi, der skal bruges til at bekæmpe uvelkomment dyre- og planteliv i Unionen.

De nye regler har sået tvivl om, hvorvidt den nordamerikanske mink, som Danmark er verdens største eksportør af, ville ende på en såkaldt dødsliste over arter, der skal udryddes på europæisk jord.

Den overordnede bedømmelse fra både pelsbranche og centraladministration er dog, at der er blevet sat tilpas med livrem og seler ind i de nye EU-regler til, at der også i fremtiden kan produceres nordamerikansk mink i Danmark, på trods af at ingen betvivler, at minken er en invasiv art.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00