Debat

Nationalparkforslag er en ommer

DEBAT: Nationalpark Kongernes Nordsjælland er hullet som en si og bør ikke vedtages i sin nuværende form. Bliver forslaget blåstemplet, vil det være med til at udvande nationalpark-begrebet. Det skriver Casper Lindemann, politisk konsulent i Friluftsrådet.

Nationalparkbegrebet risikerer at blive udvandet med det fremlagte nationalparkforslag. Det mener Casper Lindemann, politisk konsulent i Friluftsrådet.
Nationalparkbegrebet risikerer at blive udvandet med det fremlagte nationalparkforslag. Det mener Casper Lindemann, politisk konsulent i Friluftsrådet.Foto: www.danmarksnationalparker.dk, foto: Barker og Barker Luftfotografi
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Casper Lindemann
Politisk konsulent i Friluftsrådet

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Friluftsrådet har nu haft lejlighed til at læse forslaget til Nationalpark Kongernes Nordsjælland, som styregruppen i fredags overrakte til miljøminister Kirsten Brosbøl (S). Vi er ikke specielt imponeret over indholdet. 

En nationalpark i Nordsjælland bør efter Friluftsrådets mening være mere ambitiøs, og i langt højere grad baseres på naturværdier og naturindholdet. Ser man på nationalparkens afgrænsning, så springer det i øjnene, at nationalparken er hullet som en si. Det fremlagte forslag omfatter en masse fragmenterede arealer. Forslaget lever således ikke op til nationalparklovens formål om at skabe og sikre større sammenhængende naturområder.

Hvis det fremlagte nationalparkforslag bliver en realitet, vil det være med til at udvande nationalpark-begrebet. Nationalparker er kendetegnede ved at være sammenhængende områder med fokus på natur, naturoplevelser og friluftsliv. Det gælder for de eksisterende danske nationalparker såvel som udenlandske nationalparker. Det vil således blive vanskeligt at forklare omverdenen, at nationalparken i Nordsjælland ikke består af ét samlet område, men derimod af mange adskilte områder.

Friluftsrådet anbefaler forligspartierne at sende nationalparkforslaget tilbage til styregruppen med krav om, at det skal være mere ambitiøst.

Casper Lindemann
Politisk konsulent i Friluftsrådet

En ommer
De store privatejede arealer mellem Arresø og Gribskov og de privatejede arealer mellem Esrum Sø og Danstrup Hegn bør være en del af nationalparken for at skabe et sammenhænde område og for at sikre muligheden for at udvikle naturindholdet og skabe grønne korridorer mellem de store skovområder. Det er vigtigt, at nationalparken ikke alene baseres på statslige områder.

Styregruppen anbefaler i nationalparkforslaget, at formanden for den kommende nationalpark bør være en lodsejerrepræsentant. Det finder Friluftsrådet uhensigtsmæssigt, set i lyset af at de private arealer kun udgør cirka seks procent af det foreslåede nationalparkområde. Lad os få flere private arealer med i nationalparkområdet, så kan vi tale om det.

Friluftsrådet anbefaler forligspartierne at sende nationalparkforslaget tilbage til styregruppen med krav om, at det skal være mere ambitiøst og i langt højere grad baseres på et sammenhængende område med en mere ligeværdig blanding af private og offentlige arealer og med mere fokus på naturværdierne.

Det fremlagte nationalparkforslag er med andre ord en ommer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00