Naturforskere: Pervers støtte til naturområder belønner ødelæggende og naturskadelige tiltag

Som lovgivningen er lige nu, bliver landmænd belønnet for at opdyrke jorden og straffet for at lade naturen vokse frit. Det skal der laves om på, hvis vi skal komme biodiversiteten til undsætning, skriver Rasmus Ejrnæs og Camilla Fløjgaard.

Loven hjælper ikke naturen, fordi den gør det fristende at have dyrene stående tæt på gården i en lille, overskuelig fold, i stedet for på åbne, naturrige marker, skriver Rasmus Ejrnæs og Camilla Fløjgaard.<br><br>
Loven hjælper ikke naturen, fordi den gør det fristende at have dyrene stående tæt på gården i en lille, overskuelig fold, i stedet for på åbne, naturrige marker, skriver Rasmus Ejrnæs og Camilla Fløjgaard.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus EjrnæsCamilla Fløjgaard

Denne sommer har budt på usædvanligt meget feltarbejde i den danske natur. Det er skønt og lærerigt at komme rundt i danske enge, skove, overdrev, heder og moser.

Det er den del af vores landareal, der er levested for Danmarks truede arter. Vi kan se af både overvågningsdata fra habitatdirektivets naturtyper og fra den seneste opdatering af den danske rødliste, at de truede arter er i stadig tilbagegang. Men selvom rapporterne er trist læsning, er det helt entydigt værre at opleve tilstanden ude i virkeligheden. 

Hvis man kort skal sammenfatte problemet, så er det, at det stadigvæk er landbrug og skovbrug, der sætter dagsordenen for naturen. Det sker på måder, der er naturskadelige.

0:000:00