Debat

Naturstyrelsen efter kritik fra Horesta: Vi har ikke patent på overnatningstilbud i naturen

Horesta kritiserer Naturstyrelsen for at opsætte shelters for tæt på private campingpladser. Men Naturstyrelsen har de samme vilkår som de private lodssejere, når det kommer til at tilbyde danskerne overnatning i det fri, skriver kontorchef Mads Jensen.

Naturstyrelsen følger de samme regler som de private lodsejere, skriver Mads Jensen fra Naturstyrelsen.
Naturstyrelsen følger de samme regler som de private lodsejere, skriver Mads Jensen fra Naturstyrelsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mads Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Miljøchef i Horesta Mikal Holt Jensen nævner i et debatindlæg i Altinget 8. april 2021, at Naturstyrelsen skulle have bedre muligheder for at tilbyde overnatning i naturen end private lodsejere, herunder campingpladsejere. Det er heldigvis ikke tilfældet.

Allerede i dag tilbyder mange private skovejere, landbrugere, kommuner og også Naturstyrelsen overnatning i naturen landet over. Naturstyrelsen laver ikke reglerne, som Mikal Holt Jensen oplyser, men styrelsen følger samme bestemmelser, som gælder for alle grundejere.

Intet erhvervsmæssigt sigte
Hvis en lodsejer ønsker at placere et shelter eller lave en overnatningsplads i naturen, er der en række regler i blandt andre sommerhusloven og campingreglementet, så Danmark ikke kommer på kant med sommerhusundtagelsen i EU-lovgivningen.

Naturstyrelsen laver ikke reglerne, som Mikal Holt Jensen oplyser, men styrelsen følger samme bestemmelser, som gælder for alle grundejere.

Mads Jensen
Kontorchef, Naturstyrelsen

Det betyder for eksempel, at pladsen ikke må udlejes eller udlånes med erhvervsmæssigt sigte; at der ikke må være toiletter eller håndvask på pladsen, men gerne multtoilet. Der må gerne etableres en shelter, men mindst én af de fire sider skal være åben – altså primitiv.

Naturstyrelsens tilbud om primitiv overnatning i naturen adskiller sig dermed netop fra det tilbud, som kendes fra campingpladserne, og som Mikal Holt Jensen peger på som campingpladsernes særkende – muligheden for at overnatte tæt på naturen med adgang til visse faciliteter og behageligheder. 

Corona-året 2020 har vist, at der er et stigende behov for tilbud om overnatning i det fri – og at ikke blot én type, men alle typer overnatning i eller tæt på naturen er populært og efterspurgt. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikal Holt Jensen

Seniorprojektleder, VisitDenmark
merkonom (Niels Brock 1996), kommunikation (CBS)

0:000:00