Nyt natur-forum sætter fokus på naturmål

NATUR: Et nyt natur- og biodiversitetsforum er så småt ved at finde formen, men har måttet lide den tort, at Naturfredningsforeningen har sagt nej til at deltage. Det til trods er man snart klar til at tage fat på første emne: nye naturmål.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Når landets fremmeste natureksperter, forvaltere og andre naturinteresserede på torsdag mødes til Naturmøde 2017 i Hirtshals, er det samtidig et år siden, at idéen om et nyt natur- og biodiversitetsråd blev lanceret.

Her et år senere lever forslaget – trods et par bump på vejen – stadig.

”Vi arbejder med en model, der lægger op til en meget bred sammensætning med grønne organisationer og lodsejere,” siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen, og fortsætter:

”Jeg håber virkelig, at vi kan få etableret et velfungerende forum, hvor folk gerne vil være med, fordi der virkelig kommer nogle gode løsninger ud af det.”

Det er en ressourceprioritering. Ikke ond vilje.

Michael Leth Jess
Direktør for natur og plan, DN

Lone Andersen præsenterede idéen om et naturråd i forbindelse med naturmødet sidste år. Et arrangement, hvor de meget store grøfter mellem interesserne i det åbne land blev totalt blotlagt. I første omgang lagde Landbrug & Fødevarer op til et statsligt naturråd, men det blev hurtigt skudt ned af miljø- og fødevareministeren.

Fremme dialog
Man er i det hele taget gået væk fra tanken om et egentlig råd. Dem findes der nemlig mange af, og folk bliver forvirrede, lyder forklaringen fra Lone Andersen.

Siden efteråret har man arbejdet med et natur- og biodiversitetsforum, som stadig er i proces, men hvor man efterhånden kan fornemme konturerne. Det er Landbrug & Fødevarer, Friluftsrådet og Danmarks Jægerforbund, som ifølge Lone Andersen kommer til at finansiere det nye forum. Målet er at samle så mange interessenter som muligt.

”Vi skal have fremmet dialogen og peget på fælles løsninger ud fra et fagligt grundlag. Så vi ikke står med hver vores megafon,” siger Lone Andersen og fortsætter:

”Der mangler et forum, som har fokus på alle vores beskyttede naturområder i det åbne land.”

Uden DN
Det er lidt en streg i regningen, at landets største naturorganisation ikke vil være med. Men Lone Andersen smider ikke håndklædet i ringen.

”Danmarks Naturfredningsforening har meldt helt klart ud, at de ikke vil være med. Og selvfølgelig er det ærgerligt, men der er mange andre naturorganisationer,” siger Lone Andersen og fortsætter:

”Og det kan jo også godt være, at DN kommer tilbage igen, hvis det nu viser sig, at vi laver det så attraktivt og spændende, at man måske gerne vil være med alligevel.”

Fokus på naturmål
Lone Andersen fortæller, at man også satser hårdt på, at forummet får repræsentanter fra forskningsverdenen.

”Det er virkelig behov for mere vidensdeling, for vi ved ikke nok om forskningen. En ting er, hvad vi hver især går og mener. Noget andet er, hvad der rent faktisk virker for naturen,” siger Lone Andersen.

Da alt ikke er på plads, er Lone Andersen ikke synderligt konkret om organiseringen, eller hvad forummet helt konkret kommer til at foretage sig. Men det første emne, man har tænkt sig at tage op, når man mødes igen på den anden side af sommerferien, har direkte reference til Christiansborg.

”Vi vil tage udgangspunkt i regeringsgrundlagets budskab om at sætte nye naturmål. Det forestiller vi os, bliver første emne, vi skal drøfte,” siger Lone Andersen.

DN: Vi er allerede med i mange råd
I Danmarks Naturfredningsforening har man som nævnt takket nej. Det forklarer man med, at hele rådgivningsstrukturen i Miljø- og Fødevareministeriet bør ændres.

”Vi mener, at der bør være et officielt forum i stedet for et rent NGO-forum, som der allerede er en del af i forvejen,” siger direktør for natur og plan i DN, Michael Leth Jess, og fortsætter:

”Det er en ressourceprioritering. Ikke ond vilje.”

Han peger på, at DN er med i 92-gruppen, Det Grønne Kontaktudvalg, samt Grønt og Blåt Fremdriftsforum. Og derudover findes også Skovrådet og Vildtforvaltningsrådet.

”Der er rimeligt meget rod i de officielle råd, og jeg synes, at man skal have kigget på det i stedet for, ”siger Michael Leth Jess.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Andersen

Viceformand for Landbrug & Fødevarer, formand for Familielandbruget og Copa-Cogega's arbejdsgruppe for økologi, gårdejer
Borris Landbrugsskole 1981

Michael Leth Jess

Chefkonsulent, Odsherred Kommune, Planteam
landskabsarkitekt (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1988)

0:000:00