Optimismen intakt efter FN-møde om biodiversitet

BIODIVERSITET: Miljøministeren er hjemvendt fra et FN-møde om biodiversitet i New York. Den danske tro på, at det er muligt at blive enige om en række internationale aftaler på COP10 i Japan, er stadig stærk efter mødet.
Fakta
ABS: Access and Benefit Sharing

Kilde: By- og Landskabsstyrelsen

Biodiversiteten var det varme emne i New York i sidste uge. Miljøminister Karen Ellemann (V) og flere af hendes embedsmænd var til stede ved det FN-møde, der samlede miljøministre og statschefer fra hele verden med det formål at varme op til den store forhandlingsrunde til biodiversitetskonventionens 10. partskonference i Japan til oktober.

"Det gik fint. Det blev fra politisk hold understreget, at der skal gøres noget ved det nu. Det blev virkelig sagt mange gange. Fra alle sider var helt klare signaler om, at alle var politisk besluttet på, at COP10 skal levere de nødvendige aftaler," siger Henrik Hedeman Olsen, kontorchef i By- og Landskabsstyrelsen.

Et af de afgørende emnerne, der skal vedtages på COP10, er den såkaldte ABS-protokol, som skal sikre, at u-landene bliver retmæssigt betalt for udnyttelsen af de planter, der hentes i u-landene, og som udnyttes kommercielt til for eksempel kosmetik eller medicin. De sidste forhandlinger om ABS-protokollen inden COP10  foregik i Montréal i dagene op til FN-mødet i New York, og det gik knap så fint, fortæller Henrik Hedemann Olsen.

"Den forhåbning, man havde haft også i EU, om, at man kunne få hul igennem til de lidt mere ømfindtlige områder, det lykkedes ikke. Vi tager ikke til Japan med en færdigforhandlet pakke på det punkt.  Det slag kommer til at stå i Nagoya," siger Henrik Hedemann Olsen.

Alligevel er der stadig optimisme fra dansk side.
"Nu bliver det hele bare lidt mere spændende. Det er en vanskelig øvelse, men der er fortsat grund til at være optimist. For selvom det ser svært ud på nogle af områderne - for eksempel ABS - så viste New York-mødet, at man på det politiske niveau prioriterer sagen højt,  og at man ønsker en aftale på COP10. Det var det vigtige signal, som blev sendt fra politikerne i New York," siger Henrik Hedemann Olsen.

0:000:00