Nye regler på vej: Organisationer frygter øget forurening af drikkevand

VAND: Regeringen vil gøre det muligt for kommuner at etablere nye byområder uden en grundvandsredegørelse. KL glæder sig, mens Danva og DN er bekymret for drikkevandet. 

En ny bekendtgørelse om kommuners planlægning inden for områder med særlige drikkevandsinteresser og indvindingsoplande har netop været i høring. 
En ny bekendtgørelse om kommuners planlægning inden for områder med særlige drikkevandsinteresser og indvindingsoplande har netop været i høring. Foto: Colourbox
Amalie Bjerre Christensen

Skal jeg være grov, så vil jeg i mit eget indvindingsområde hellere have Cheminova liggende, end jeg vil have et boligområde. 

Claus Vangsgård
Miljøteknisk konsulent, Danva
Fakta
I dag er områder med grundvand inddelt i kategorier efter, hvor indvindingen sker, og hvor grundvandet er særlig sårbart, samt hvor forureningskilderne er til stede. Her er steder med særlige drikkevandsinteresser altså de områder, hvor grundvandet er vigtigt for selve indvindingen af drikkevandet. De udgør i dag cirka en tredjedel af Danmark med størst areal på Fyn og Sjælland.

Fremover skal kommuner ikke længere redegøre for, hvad udlægning af et boligområde vil betyde for grundvandet.

Danva og Danmarks Naturfredningsforening frygter, at de nye lempelser vil skade kvaliteten af drikkevandet.

”Regeringen lukker øjnene for den trussel, som boligområder er for grundvandet,” siger Claus Vangsgård, miljøteknisk konsulent i Danva, der er en interesseorganisation for danske vand- og spildevandsselskaber.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00