Partier tager godt imod regeringens Østerild-plan

VINDMØLLER: Partierne bag vindmølletestcenteret i Østerild er alle umiddelbart positive over for idéen om flere test-møller i den nordjyske plantage. Det giver god mening at udvide i Østerild, siger SF.

Foto: Henning Bagger / Scanpix
Morten ØyenHjalte T. H. Kragesteen

Ligesom vi var oppe på dupperne da Østerild blev etableret, så vil vi også stille kritiske spørgsmål nu.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Partiformand, klima- og energiordfører

Der er bred politisk opbakning til at se nærmere på at udvide vindmølletestcenteret i Østerild.

Fakta
Nye testpladser til store vindmøller 

Det Nationale Testcenter For Vindmøller i Østerild blev indviet i oktober 2012, mens det lidt mindre testcenter i Høvsøre går tilbage til 2002. Det er Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der står for anlæggelse og drift af testcentrene. Høvsøre har plads til fem pladser til op til 165 meter høje vindmøller, og Østerild har syv pladser til op til 250 meter høje vindmøller, når de måles fra jord til øverste vingespids. 

Østerild-centret er foreløbig det eneste sted i verden, hvor det kan lade sig gøre at foretage målinger på kæmpevindmøller under varierende klimatiske forhold.

Regeringen, vindindustrien og DTU Vindenergi undersøger nu de tekniske muligheder for en udvidelse nærmere.
 Når de faglige undersøgelser foreligger, vil de blive drøftet med forligskredsen bag aftalen om et nationalt testcenter for store vindmøller.

Kilde: DTU Vindenergi og Erhvervs- og Vækstministeriet

Alle forligspartierne er nemlig umiddelbart positive over for regeringens ønske om at hjælpe vindmølleindustrien med flere testfaciliteter til kæmpevindmøller.

Vindmølleindustrien mener, at der mindst er behov for fire nye testpladser til 300 meter høje vindmøller, og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil præsentere et konkret udspil for forligskredsen inden jul.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00