Pesticider, massiv naturbeskyttelse og kompensation: Det forhandler verdens ledere om til grønt topmøde

Advarsler om død og kollaps runger i baggrunden ved biodiversitetens topmøde, COP15, der onsdag blev skudt i gang. Få et overblik over, hvad verdens ledere konkret skal blive enige om for at lande en afgørende aftale her.

&nbsp;Kortet er en visuel fortolkning af WWF’s kort over de vigtigste biodiversitets-hotspots.&nbsp;<i>Illustration: Mads Outzen.</i>
 Kortet er en visuel fortolkning af WWF’s kort over de vigtigste biodiversitets-hotspots. Illustration: Mads Outzen.
Mads OutzenMathias Bach

I Canada drømmer mange i disse dage om en "naturens Paris-aftale".

Her mødes verdens ledere til biodiversitetens topmøde, COP15, og der er rigeligt med udfordringer at tage fat på.

FN's generalsekretær, António Guterres, lagde da hellere ikke skjul på biodiversitetskrisens dybde, da han onsdag åbnede topmødet.

"Vi bruger naturen som vores toilet," fortalte Guterres fra talerstolen.

{{toplink}}
Læs også

Topmødet handler helt grundlæggende om at sikre en bedre global beskyttelse af naturen. Om at beskytte den biodiversitet, der er tilbage og genoprette det, der allerede er ødelagt. WWF Verdensnaturfonden har i den forbindelse lavet et kort over de områder, hvor der i dag findes allerflest arter og økosystemer på både land og vand. Det som de kalder biodiversitetshotspots, som er ekstra vigtige at beskytte. Se kort nedenfor.

Foto: Verdensnaturfondens grafik
 

Selve topmødet tager udgangspunkt i 22 konkrete målsætninger, som er blevet formuleret i forbindelse med forberedende forhandlinger. De mål skal forhandlingslederne i Canada de næste uger forsøge at nå til enighed om. 

Nedenfor kan du få overblik over målene, og hvad forhandlingerne til topmødet drejer sig om.

0:000:00