Debat

Plastindustrien: Danmark skal indfri EU’s ambitiøse plastambitioner

DEBAT: Den danske plastindustri er klar til at imødekomme EU’s nye ambitiøse plaststrategi, fordi det er vores opfattelse, at vækst og hensyntagen til miljøet skal gå hånd i hånd. Nøglen er genanvendelsen af plast, skriver Thomas Drustrup.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Drustrup
Administrerende direktør, Plastindustrien

EU’s nye plaststrategi er en ambitiøs størrelse. På en og samme tid er formålet at øge genanvendelsen og styrke den cirkulære økonomi samt at forebygge, at plast ender i naturen. Som brancheforening for de danske plastvirksomheder hilser vi EU’s plaststrategi velkommen.

Vores umiddelbare vurdering er, at den nye strategi er en fremragende mulighed for at skabe nye grønne plastjobs i Danmark, samtidig med at vi tager hånd om de miljøudfordringer, der opstår, når materialet ikke bliver korrekt håndteret.

Industrien er klar til at tage mere ansvar
Vi er som industri klar på at imødekomme de forskellige krav og initiativer, der bliver en konsekvens af den nye strategi. Det er nemlig vores opfattelse, at vækst og hensyntagen til miljøet skal gå hånd i hånd, og vi er godt allerede i gang med flere projekter, som flytter vores branche i den retning, som strategien udstikker.

Fakta
Plastindustrien er den danske brancheorganisation for plastforarbejdende virksomheder samt for leverandører af de maskiner og råvarer, som industrien anvender. De har cirka 230 medlemmer og dækker cirka 70 procent af branchens omsætning.

Eksempelvis slår EU’s plaststrategi fast, at al plastemballage på det europæiske marked i år 2030 skal være designet til genbrug eller genanvendelse. Det bliver uden tvivl en stor udfordring for mange plastproducenter, men det er en udfordring, som vi gerne tager på os.

Derfor vil vi allerede i løbet af dette forår præsentere en designguide til plastemballage i cirkulær økonomi, så vi allerede nu kommer i gang med yderligere understøttelse af en bevægelse i retning af mere genanvendelse.

Hvis vi gør det rigtigt, så står vi med utroligt gode muligheder for at fremtidssikre vores samfund og industri samt at skabe de løsninger, som resten af verden også skal bruge i kampen for et mere cirkulært samfund og for at forebygge plast i havet.

Thomas Drustrup
Administrerende direktør, Plastindustrien

Nu skal Danmark konkretisere strategien
Jeg har i kølvandet på lanceringen af strategien noteret mig, at vores gode ngo-samarbejdspartnere i Plastic Change har rost strategien, men også opfordret til, at der nu skal ske handling i Danmark.

Det synspunkt deler jeg til fulde, og vi ved heldigvis, at en dansk national handlingsplan for at forebygge plast i naturen er lige på trapperne. Der er lagt op til, at handlingsplanen skal konkretisere og udmønte de mange fine ambitioner i EU’s plaststrategi.

I den forbindelse vil jeg opfordre til, at der i handlingsplanen særligt bliver lagt vægt på disse tre indsatsområder:

  • Der er et stort behov for mere viden og forskning i en dansk kontekst, så vi bliver klogere på kilderne til plast i havet og effekterne heraf på miljø og sundhed. 
  • Såfremt vi for alvor skal sætte skub i den cirkulære økonomi blandt andet ved at øge genanvendelsen, så skal der også skabes et reelt affaldsmarked i Danmark, der kan tiltrække flere investeringer og ny teknologi. Det skal ske ved at give private aktører bedre adgang til det husholdningsaffald, der i dag er ejet af kommunerne.
  • Vi står foran en markant omstillingsproces, der er afgørende for vores samfund. Denne proces kan med fordel hjælpes på vej med midler til konkrete projekter med fokus på genanvendelse, samarbejde i leverandørkæder, designudvikling og så videre.

I Plastindustrien har vi den klare opfattelse, at vi nu står med en gylden mulighed for at løfte genanvendelsen af plast til det næste niveau. Det forudsætter, at vi får styrket genanvendelsesindustrien i Danmark og i resten af Europa.

Hvis vi gør det rigtigt, så står vi med utroligt gode muligheder for at fremtidssikre vores samfund og industri samt at skabe de løsninger, som resten af verden også skal bruge i kampen for et mere cirkulært samfund og for at forebygge plast i havet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Drustrup

Adm. direktør, Plastindustrien
cand.scient. (Aalborg Uni. 2000), Executive CBA (AVT Business School)

0:000:00