Regering: Vandkort gidsel i symbolpolitik

RISIKOKORT: Lovforslag om spildevandsselskabers pligt til at udarbejde risikokort for fremtidige oversvømmelser endte i debat for og imod takstfinansiering. V og K stemmer nej. DF går i tænkeboks.
Aftalen mellem kommunerne og regeringen om risikokort for kloakkerne møder modstand hos oppositionen, som mener, at takstfinansieringen skader erhvervslivet.
Aftalen mellem kommunerne og regeringen om risikokort for kloakkerne møder modstand hos oppositionen, som mener, at takstfinansieringen skader erhvervslivet.Foto: Colourbox.com
Klaus Ulrik Mortensen

Det har endnu en gang været en speciel oplevelse, skal jeg måske sige, at overvære diskussionen om det her lovforslag, fordi debatten for gud ved hvilken gang er drejet over på symbolpolitik om afgifter for erhvervslivet i stedet for at handle om det, som vi skulle diskutere.

Ida Auken (SF)
Miljøminister

Blandt fagfolk er det hævet over almen diskussion, at danske kommuner har brug for detaljerede kort over risikoen for oversvømmelser fra kloaknettet.

Nu er debatten med fredagens 1. behandling af L 21 imidlertid nået det politiske niveau. Det åbner sædvanligvis op for nye perspektiver, hvilket også blev tilfældet, da Henrik Høegh på vegne af Venstre og Det Konservative Folkeparti bedyrede, at selv om han er stor fan af kommunernes mulighed for at planlægge klimatilpasningen, så kan han ikke gå ind for et forslag, som vælter nye afgifter over på virksomhederne.

"Men som vi læser forslaget, og som det fremgår af en række høringssvar, skal ikke bare det kommende oversvømmelseskort, men sandsynligvis også de nye afgifter på den enkelte families eller virksomheds forbrug af drikkevand være det, der skal dække de kommende byrder ved klimatilpasninger i fremtiden, som, vi alle ved, kommer, og som er store," sagde miljøordføreren og understregede, at han ikke kan støtte forslaget, før der foreligger en aftale om en anden model for opkrævning af spildevandsafgifter.

0:000:00