Debat

S: Ministeren må tage ansvar for kystsikring i Roskilde

DEBAT: Det er håbløst, at beboerne langs Roskilde Fjord ikke kan få lov at sikre kysten, fordi klageproceduren trækker ud. Det er tre år siden oversvømmelsen, og ministeren har endda selv set på sagen, skriver S-ordfører Christian Rabjerg Madsen.

Miljøministeren sylter sagsbehandlingen af en helt nødvendig kystsikring i Roskilde, og det er for galt, skriver Socialdemokraternes miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.
Miljøministeren sylter sagsbehandlingen af en helt nødvendig kystsikring i Roskilde, og det er for galt, skriver Socialdemokraternes miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.Foto: Folketinget
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Rabjerg Madsen
Folketingsmedlem og miljøordfører for Socialdemokraterne

Til december er det tre år siden, at stormen Bodil ramte Danmark. 

Stormen, der med sine vindstød af orkanstyrke, tvang op imod 800 familier fra hus og hjem. Jyllinge Nordmark og Tangbjerg i henholdsvis Roskilde og Egedal kommuner blev allerhårdest ramt af stormen. Hundredvis af huse stod under vand. 

Selvom det snart er tre år siden, at mange familiers liv blev sat på standby af stormen Bodil, lever de forstsat med frygten for en ny storm og oversvømmelse i Roskilde og Egedal kommuner.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Det selvom beboerne sammen med Roskilde og Egedal kommuner har udfærdiget et kystsikringsprojekt finansieret af beboerne og kommunen i fællesskab og vedtaget af et massivt flertal på 94 procent af de berørte grundejere. 

Det eneste der står mellem beboerne og realiseringen af kystsikringen er, at 14 processuelle klager skal behandles af Natur- og Miljøklagenævnet. Desværre har det lange udsigter.

Det er dybt kritisabelt, at minister Esben Lunde Larsen har haft sagerne på sit bord i tre måneder, inden han med en bekendtgørelse flytter sagerne til Natur- og Miljøklagenævnet, hvor ministeren på trods af løfter om fleksibilitet vidste, at kystsikringen ville blive syltet på grund af alt for lange sagsbehandlingstider.

Christian Rabjerg Madsen
Socialdemokraternes miljøordfører

Flytterodsforsinkelse
Allerede i april 2016 indsendte Roskilde og Egedal ellers klagerne til behandling i Miljø- og Fødevareministeriets departement. Dengang var udsigten, at klagerne kunne behandles i løbet af seks måneder.  

I juni modtog borgmestrene i Roskilde og Egedal kommune i imidlertid et brev fra Esben Lunde Larsen, hvor ministeren forsikrer om, at arbejdet med kystsikringen ikke skal ”vanskeliggøres af unødigt tunge processer”. Hvorfor ministeren vælger at flytte klagesagerne til Natur- og Miljøklagenævnet for at ”sikre en god og effektiv sagsbehandling”. 

Det gjorde ministeren velvidende, at langt de fleste medarbejdere i Natur- og Miljøklagenævnet havde sagt op, fordi klageinstansen flyttede til Jylland. Dermed skulle helt nye medarbejdere løfte opgaven med at behandle kystsikringssagens klager.

 Ministeren var med andre ord orienteret om flytterodet i klagenævnet og den deraf følgende 12 måneder lange sagsbehandlingstid, da han overførte klagerne til Natur- og Miljøklagenævnet. 

Status på sagen er nu, at den end ikke er registreret eller påbegyndt i Natur- og Miljøklagenævnet, og beboerne i Jyllinge Nordmark og Tangbjerg kan derfor se frem til endnu en stormsæson, hvor de må leve i usikkerhed for nye oversvømmelser.

Ministeren sylter sagen
Det er problematisk, at minister Esben Lunde Larsen har haft sagen på sit bord i mere end to måneder, inden han med en bekendtgørelse flytter klagebehandlingen til Natur- og Miljøklagenævnet, hvor ministeren på trods af løfter om fleksibilitet vidste, at kystsikringen ville blive syltet på grund af alt for lange sagsbehandlingstider. 

Situationen er ikke alene dybt beklagelig for de berørte beboere. Den manglende kystsikring risikerer også at blive dyr for samfundet. 

Ifølge stormflodsrådet er der alene til de berørte områder ved Roskilde Fjord udbetalt 400 millioner kroner i erstatning.

Det er Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens ansvar at sikre, at forholdene i Natur- og Miljøklagenævnet er på en måde, at sager som kystsikringen ved Roskilde Fjord kan behandles hurtigere, end hvad der pt. stilles borgerne i udsigt. 

Særligt når ministeren specifikt argumenterer med god og effektiv sagsbehandling, da klagebehandlingen rykkes fra ministerens til Natur- og Miljøklagenævnets bord.  

For få uger siden udkom Miljø- og Fødevareministeriets kystsikringsanalyse. Den lægger op til, at kommuner og berørte grundejere i de mest udsatte områder i fællesskab får taget hånd om kystsikringen. 

Det er præcis det, Roskilde, Egedal og beboerne i Jyllinge Nordmark og Tangbjerg har gjort. Derfor er det selvfølgelig helt u

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

0:000:00