Sådan forløber Folketingets åbning

OVERBLIK: Tirsdag begynder et nyt folketingsår. Få overblik over den traditionsrige åbning af Folketinget her. 

Alle Folketingets medlemmer er samlet i salen, når et nyt folketingsår begynder. 
Alle Folketingets medlemmer er samlet i salen, når et nyt folketingsår begynder. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Anne Justesen

Traditionen tro åbner Folketinget den første tirsdag i oktober. 

Dagen starter kl. 10.00 med en gudstjeneste for folketingsmedlemmerne i Christiansborg Slotskirke.

Kongehuset ankommer til Christiansborg klokken 11.40, hvor Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), tager imod dem på Folketingets store trappe i Rigsdagsgården.

Folketingsårets første møde begynder i Folketingssalen præcis klokken 12.00. Mødet ledes af det medlem, som har siddet længst i Folketinget. I år er det Bertel Haarder (V), som har været medlem af Folketinget i over 34 år. 

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved sidste års åbning. 
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved sidste års åbning.  Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk

Folketinget vælger formand
Det første punkt på dagsordnen er valg af Folketingets formand. Folketingets formand vælges for hvert folketingsår ved et flertalsvalg i salen. Mogens Lykketoft vil med stor sandsynlighed blive enstemmigt valgt til posten. Han har været formand siden 2011. 

Desuden skal der vælges fire næstformænd, der sammen med formanden udgør Folketingets ledelse, Præsidiet. Præsidiemedlemmerne udpeges af de fire største grupper i Folketinget, der ikke har besat formandsposten.  I det forgange folketingsår har Folketingets Præsidium, udover formand Mogens Lykketoft, bestået af Bertel Haarder (V), Pia Kjærsgaard (DF), Lone Loklindt (R) og Steen Gade (SF). 

For første gang i mange år, skal der sandsynligvis trækkes lod om, hvorvidt SF eller Enhedslisten skal have plads i Præsidiet.  Det skyldes, at de to partier nu er præcis lige store, efter en række folketingsmedlemmer det seneste år har forladt SF.  Derfor skal en lodtrækning sandsynligvis afgøre, hvilket af de to partier der får den femte og sidste plads i Folketingets Præsidium.

Thornings åbningstale
Når Folketingets Præsidium er valgt, indtager statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) talerstolen og holder sin åbningstale. Her gør hun status over rigets tilstand. Det bliver den sidste åbningstale, som Thorning holder, inden der skal udskrives folketingsvalg. 

Samtidig fremlægger regeringen sit katalog over de lovforslag, som den forventer at fremsætte i folketingsåret 2014/2015. 

Der er ikke debat om statsministerens åbningstale på selve åbningsdagen. Det sker først torsdag kl. 10.00, og åbningsdebatten varer ofte til midnat. 

Du kan følge Folketingets åbning direkte på Altinget.dk. 

Kilde: FT.dk, Altinget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00