Debat

SF: Dansk landbrug skal omstilles til fremtiden

DEBAT: Der er intet alternativ til grøn omstilling. Heller ikke i landbruget. Eva Kjer Hansen (V) bør droppe fortidens politik og i stedet komme med konkrete bud på fremtidens landbrug, skriver Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Landbruget skal også levere til den grønne omstilling, skriver Lisbeth Bech Poulsen (SF). 
Landbruget skal også levere til den grønne omstilling, skriver Lisbeth Bech Poulsen (SF). Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Miljø- og fødevareordfører 

Ministeren kunne foreslå landbruget at tænke nyt. Hun kunne foreslå landbruget at producere energi til hele Europa. Udledningen af ammoniak, kvælstof og forurening generelt kunne erstattes af bæredygtig energi.

Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Miljø- og fødevareordfører

Den nye miljø-og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V), mener, at landbruget er udfordret. Det mener jeg bestemt også. Der, hvor vi er fundamentalt uenige, er, hvordan og hvad løsningen er.

Fakta
Er landbruget udfordret af stramme miljøregler?

Altinget: miljø har spurgt et nyt hold af debattører: Er den danske miljøregulering alt for stram sammenlignet med vores nabolande? Skader det landbrugets konkurrenceevne? Og er der tale om overimplementering af EU-reglerne?

Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]



Eva Kjer er tilsyneladende overbevist om, at det danske landbrug er truet på dets eksistensgrundlag af stram miljøregulering og uretfærdige naturbeskyttelsesregler. Landbruget skal, ifølge ministeren, ikke gøre sit i den grønne omstilling af Danmark og er undtaget fra "forureneren betaler"-princippet.

Kjer ignorerer grønne løsninger 
For at sikre et bæredygtigt landbrug, der kan leve side om side med en bæredygtig natur, så kan ministeren bare slå op i Natur & Landbrugskommissionens rapport. Der er masser af gode forslag. Men dem ignorerer ministeren. Ligesom hun fuldstændig ignorerer det faktum, at erhvervets største problem er gælden på 360 milliarder, der i stor stil kommer fra jordboblen, hvor priserne i 00'erne eksploderede.

På kort sigt betyder miljø- og klimaregulering, vand- og naturbeskyttelsesregler, at danskerne har mere og bedre natur at bruge af. Det kan potentielt betyde ekstra indkomster i arealer med store naturarealer, som sikres til brug af de danske lystfiskere, jagere og andre naturelskere.

Det betyder, at biodiversiteten kan få mulighed for at genopblomstre, som vi eksempelvis ser det med ulvenes genankomst i Midtjylland og bævernes i Nordjylland. Det er godt for hele Danmark, da det skaber sunde fødekæder, som i højere grad kan vedligeholde sig selv, og som kan bidrage til, at danskerne fortsat kan have gode naturoplevelser i Danmark. Derudover vil det for de mest omstillingsparate landmænd betyde, at der vil være mulighed for at øge deres indtjening betydeligt ved at gå forrest.

Intet alternativ til grøn omstilling 
Ministeren kunne foreslå landbruget at tænke nyt. Hun kunne foreslå landbruget at producere energi til hele Europa. Udledningen af ammoniak, kvælstof og forurening generelt kunne erstattes af bæredygtig energi.

Danmark har et af de mest intensivt dyrkede arealer i verden og det påvirker vores miljø, natur, klima og vandmiljø. Det skal ændres, der er ingen anden vej. Det konventionelle landbrug er massivt subsidieret - så skal der også stilles krav. Og bankerne skal tage deres del af ansvaret for den massive låntagning, der er hovedproblemet.

Jeg er lige kommet tilbage fra COP21 i Paris. Der er intet alternativ til grøn omstilling - heller ikke i landbruget. Derfor burde ministeren droppe fortidens politik og i stedet komme med konkrete bud på fremtidens landbrug. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00