Debat

Sportsfiskerforbund: Wermelin skal lægge kursen om i kampen mod skarven

Forvaltningsplanen for skarv skal opdateres. Planen risikerer at forarme store dele af vores blå natur mere, end den er i forvejen, skriver Torben Kaas.

Skarver kan på ganske få uger tømme et vandløb for stalling eller fjerne en stor del af ungfiskene, som trækker fra vandløbene ud i havet for at vokse op, skriver Torben Kaas.
Skarver kan på ganske få uger tømme et vandløb for stalling eller fjerne en stor del af ungfiskene, som trækker fra vandløbene ud i havet for at vokse op, skriver Torben Kaas.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Torben Kaas
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Om kort tid skal forvaltningsplanen for skarv opdateres.

Hvis ikke miljøminister Lea Wermelin (S) ved den lejlighed lægger kursen om, ender vi med en plan, som forarmer store dele af vores blå natur mere, end den er i forvejen.

Den gamle skarvforvaltningsplan har givet os mange skarver, men har samtidig medvirket til, at adskillige fiskebestande er hårdt pressede.

I lighed med de fleste, som jeg kender, så elsker jeg at færdes i naturen og nyde dens mangfoldighed. Selvom det er en kliché, er en fisketur uden fangst, men med gode naturoplevelser, virkelig en god tur.

Ser jeg en odder, en sæl eller en fiskehejre, føjer det noget godt til oplevelsen – også selvom de alle er der for at fange de samme fisk, som jeg er på jagt efter.

Det gælder også for skarverne. De var der først og har krav på deres plads i vores natur. Men det gælder også for fiskearterne snæbel, stalling, ål, ørred og laks, og det gælder for aborrer og gedder, især i brakvandet. Alle de arter har det til fælles, at de i forskellig grad er pressede – nogle af dem på randen af udryddelse.

Et overordnet, sympatisk mål
Den vigtigste presfaktor er i mange tilfælde en alt for intensiv prædation fra skarv i områder med sårbare fiskebestande.

Skarver kan på ganske få uger tømme et vandløb for stalling eller fjerne en stor del af ungfiskene, som trækker fra vandløbene ud i havet for at vokse op dér.

Det gælder også for snæblen, som kun findes i Danmark, og som vi har postet meget store millionbeløb i at bevare. Skarven tager den.

Sæt i samme omgang et arbejde i gang med at lave forvaltningsplaner for de pressede fiskearter

Torben Kaas
Formand, Danmarks Sportsfiskerforbund

Den nuværende plan for forvaltning af skarven er skrevet med et overordnet og sympatisk mål om at opnå en levedygtig bestand af skarv og samtidig beskytte sårbare fiskebestande.

Syv delmål handler om at afbøde de negative virkninger af en stor skarvbestand, og et enkelt delmål handler om at opretholde en levedygtig skarvbestand.

Kun ét mål er opfyldt
Det eneste delmål, som er opfyldt, er målet om en levedygtig bestand af skarv. De syv mål om at afbøde negative virkninger af en stor skarvbestand er alle sammen ikke opfyldt. For fleres vedkommende tværtimod.

Så kære politikere. Når I nu skal drøfte en ny plan for forvaltning af skarven, så husk også de syv andre delmål, og husk, at flere af de fiskearter, som skarven tolder hårdt på, er langt mere pressede i deres overlevelse, end skarven er. Kun få lægger mærke det til det, for de er ude af øje nede i deres blå levesteder under vandoverfladen.

Sæt i samme omgang et arbejde i gang med at lave forvaltningsplaner for de pressede fiskearter. Det er blandt andet arter, som I i andre sammenhænge bevilger store beløb til at bevare, men som alligevel bare går tilbage og tilbage.

Det skyldes ikke kun skarv, men skarven er en vægtig medvirkende årsag. Giv os forvaltningsplaner og mål for de mange arter, som en meget stor skarvbestand presser i bund, så vi kan balancere vores påvirkning af naturen i retning af en mere mangfoldig natur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Kaas

Formand, Danmarks Sportsfiskerforbund
civilingeniør, HD

0:000:00