Kommentar af 
Steen Gade

Steen Gade: Grøn omstilling skal ind i klasselokalerne

KOMMENTAR: Forbereder vi næste generation til den grønne omstilling? Nej, mener Steen Gade. Vi må i gang med at gøre alle danske børn til klima- og miljøambassadører.

Grøn omstilling skal ind i klasselokalerne, skriver Steen Gade.
Grøn omstilling skal ind i klasselokalerne, skriver Steen Gade.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Steen Gade
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Vi er den første generation, der kan udrydde fattigdom, og den sidste, der kan redde klimaet.”

Citatet er oprindeligt af Ban Ki Moon, FN’s tidligere generalsekretær, der blandt andet har sammenfattet FN’s bæredygtighedsmål og FN’s klimaaftale i den sætning.

De to aftaler blev begge vedtaget i 2015 som et globalt lys i en ellers ret mørk tid, når det gælder internationalt samarbejde. Og i de tre år, der er gået siden vedtagelsen af de fælles mål, er rigtig mange klimainitiativer og bæredygtighedsinitiativer blevet indledt med netop den sætning.

Selv om den slags stærke formuleringer nogle gange bruges så ofte, at de kan virke lidt slidte, starter min klumme i dag alligevel med den. Jeg oplever nemlig, at vi endnu ikke har taget indholdet alvorligt. For det er meget krævende formuleringer, der understreger, at vi har sindssygt travlt, hvis det skal lykkes. Og som sætter fokus direkte på ungdommen, på undervisning og næste generation.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Og så står vi pludselig midt i skolestuen og midt i hele undervisningssystemet – og vi burde allerede være langt inde i Undervisningsministeriet og Folketingets uddannelsesudvalg. For at stille spørgsmålet: Forbereder vi næste generation til den store grønne omstilling?

Den omstilling, som ikke alene handler om at stille nogle flere vindmøller op. Nej, men som handler om omstilling af hele vores produktion, dramatisk ændring af forbruget af ressourcer samt på at ændre en hel bunke dårlige vaner. Alt sammen noget, der skal ske inden for de næste 30 år.

Mit forslag er, at vi lader os inspirere af Sønderborg til nu at sætte den store grønne omstilling ind som en afgørende krumtap i skolens undervisning, daglige liv og fysiske rammer.

Steen Gade

Og her blafrer svaret ikke i vinden. For vi forbereder ikke næste generation på omstillingerne. I hvert fald ikke på, hvor omfattende de bør være. Men vi kan nå det endnu. Det burde være en vigtig del af Danmarks opfølgning på de 17 verdensmål.

Mit forslag er, at vi lader os inspirere af Sønderborg og samtidig benytter den diskussion, der igen er kommet om folkeskolen, til nu at sætte den store grønne omstilling ind som en afgørende krumtap i skolens undervisning, daglige liv og fysiske rammer.

Sønderborg Kommune har nemlig en grøn læseplan, der er bygget op om kommunens fire bæredygtighedsmål, på FN’s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling samt 42 initiativer om uddannelse for bæredygtighed og medborgerskab som en Unesco "learning city".

Altså både lokalt og med stort globalt udsyn. Alle børn er med, og det starter med de helt små. Det helt rigtige sted. Nemlig med natur. Forståelse af – og kærlighed til – natur er nemlig en afgørende nøgle til at forstå os selv i en økologisk sammenhæng, naturens tålegrænser samt de rammer, vi alle lever under – med kun én klode. Den grønne omstilling handler jo ikke alene om energi, men er meget mere omfattende. I Sønderborg siger de: ”Fra grundlæggende naturforståelse til den teknologiske innovative udvikling.”        

Læs også

Hvis vi nu tager Ban Ki Moons sætning helt alvorligt, bør vi hurtigt kunne blive enige om, at vi i Danmark vil sikre, at vi får den mest vidende og kreative ungdom, når det gælder den store grønne omstilling. Fra folkeskole til universitet. Fra børnehave til højskole. FN’s verdensmål og FN’s klimamål er de to gode udgangspunkter, vi har i dag, så det er egentlig bare om at gå i gang i alle kommuner.

Med grønne læseplaner i alle kommuner, hjulpet på vej af en beslutning i Folketinget om at sætte det hele i gang med en bevilling til de skoler, der først går i gang. Med et center til at indsamle erfaringer og videregive dem til andre, og med uddannelsesprogrammer for lærere, så vi om 2-3 år kan kigge det hele igennem og etablere et system af grønne læseplaner i alle skoler i Danmark og på den måde gøre alle danske unge til klima- og miljøambassadører.

Alle med omfattende viden om behovet for en stor omstilling, med træning i innovation og teknologisk indsigt, med større udsyn til verden, oplæring i medborgerskab og med forståelse for, at et meget meningsfyldt, inspirerende og krævende arbejdsliv ligger forude. Alt sammen med respekt for den natur, som vi er en del af.

Den bedste forberedelse, vi kan give næste generation, tror jeg. Og vi har i dag en ungdom, der er så parat.

--------

Steen Gade er miljøklummeskribent, tidligere mangeårig SF-miljøpolitiker og tidligere direktør i Miljøstyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

0:000:00