Kommentar af 
Steen Gade

Steen Gade: Samfundet skal bygges fuldstændigt om

KOMMENTAR: Vi nærmer os en diskussion af det 8. miljøhandlingsprogram i Europa. Befolkningen er klar, så nu er det op til medierne og politikerne at skabe en debat om, hvordan vi kan leve inden for planetens økologiske grænse i 2050, skriver Steen Gade.

Der er ikke meget tid at give af, hvis vi skal leve inden for planetens økologiske grænse i 2050, skriver Steen Gade.
Der er ikke meget tid at give af, hvis vi skal leve inden for planetens økologiske grænse i 2050, skriver Steen Gade.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Steen Gade
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”I 2050 lever vi inden for planetens økologiske grænser. Vores velstand og sunde miljø stammer fra innovativ, cirkulær økonomi, hvor intet er spildt, og hvor naturressourcer bliver behandlet bæredygtigt, og biodiversiteten er beskyttet, værdi sat og genskabt på en måde, som styrker vores samfunds modstandskraft. Vores lavkarbon-vækst er for længe siden afkoblet fra ressourceforbrug med sikker kurs mod et sikkert og bæredygtigt globalt samfund.”

Et citat fra grønne utopister? Eller fra samfundsomstyrtere, der taler om revolutionære ændringer? Eller måske ønskedrømme hos en gruppe unge veganere?

Nej, og det er heller ikke fra grønne partiers partiprogrammer, selv om jeg bestemt genkender det fra mange af mit eget parties vedtagelser igennem de sidste 30 år.

Det forunderlige er, at det er formuleringer, som vi alle sammen i hele Europa står sammen om. Nok uden at vide det, men regeringer og parlamenter for mere end 500 millioner mennesker er faktisk blevet enige om de formuleringer. Og ikke engang lige nu, hvor vi heldigvis oplever en ny vækst i grønt engagement.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Nej, det er vedtaget for fem år siden 20. november 2013. Det er simpelthen indledningen til EU’s syvende miljøhandlingsprogram.

EU’s miljøhandlingsprogrammer har indtil nu spillet en afgørende rolle for at få fremdrift i miljøindsatsen i hele sin bredde. Over 80 procent af vores miljølovgivning i Danmark er direkte udsprunget af de fælles beslutninger i EU – samarbejdet. Det syvende program varer i syv år, så vi nærmer os med raske skridt diskussionen om vores ottende miljøhandlingsprogram i Europa.

Vi skal bygge det her samfund fuldstændigt om i løbet af de næste 30 år. Stort set alt skal ændres.

Steen Gade

Med de formuleringer, jeg her har citeret, burde det let kunne lade sig gøre at formulere mål og politiske indsatser, så vi i næste planperiode kan nå meget langt hen imod målet i 2050. Men let bliver det nok alligevel ikke, for det er jo ikke sådan, den politiske diskussion foregår. Det er ikke sådan, medierne diskuterer, og det er derfor naturligvis heller ikke sådan, vi diskuterer sammen ved køkkenbordet, kakkelbordet eller sofabordet.

Første opgave er derfor at få medierne og de politiske partier til at debattere på det grundlag. De politiske partier med et par undtagelser har jo alle sagt ja til, at de er enige. Men tør de ikke sige det til vælgerne, og har de slet ikke forstået, at det er bydende nødvendigt at sige det klart?

For bag sætningerne gemmer sig en for mange meget ubehagelig sandhed. Vi er nemlig ikke bæredygtige – langtfra, og vi skal bygge det her samfund fuldstændigt om i løbet af de næste 30 år. Stort set alt skal ændres.

Hvis vi lader det stå lidt og sammenligner med vores aktuelle politiske debat, der næsten kun handler om, at vi ikke skal lave noget om, så ser vanskelighederne med at få den rigtige debat og den rigtige politiske retning tårnhøje ud.

Men mon det egentlig behøver at være sådan? Hvis vi ser på resultatet af den folkehøring, som Folketinget afholdt for et par måneder siden, om hvad danskerne vil prioritere til valget til Europa-Parlamentet nu om et halvt år, kommer en helt anden virkelighed frem.

Folketinget samlede et repræsentativt udsnit af den danske befolkning. Lukkede dem inde for at diskutere i et døgn, og undervejs blev de spurgt om deres prioriteter. Ved ankomsten prioriterede de klimaindsatsen højest, og det gjorde de også, da de gik ud et døgn senere. Næsthøjeste prioritet blev efter et døgns debat miljø, der gik frem fra en syvendeplads, da de ankom.

Både klima og miljø foran traditionelt ”sikre” emner som terror og flygtninge. Altså langt mere i overensstemmelse med syvende miljøhandlingsplans indledning end den aktuelle debat, som den føres i medier og blandt de fleste politikere.

Mit bud er, at tiden faktisk er inde til at få en konkurrence mellem partierne om det, de jo allerede har sagt, at de er enige om. Hvem foreslår hvad og hvornår for at komme målet i 2050 nærmere.

Den diskussion bør starte nu og kan passende sættes i gang med henblik på at få en bred folkelig debat om indholdet i det ottende miljøhandlingsprogram. For vi har hastværk, og der skal ske store ændringer de næste syv år.

Forslaget er hermed stillet til rådighed for den næste statsminister og miljø- og klimaminister. Sæt lidt penge af til en landsdækkende debat, få de andre EU-lande med på idéen, og lad os få en reel europæiske debat om de næste skridt frem til en situation, hvor vi lever inden for planetens økologiske grænser.

Og til civilsamfundet og folkeoplysningen i Danmark: Skab den debat, også hvis vi får en regering, der ikke vil prioritere det.

Der er jo ikke så megen tid at give af, når alt skal laves om, fordi så lidt i dag reelt er bæredygtigt. 2050 er jo året, hvor årets 18-årige kan fejre deres 50-års fødselsdag.

--------

Steen Gade er miljøklummeskribent, tidligere mangeårig SF–miljøpolitiker og tidligere direktør i Miljøstyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

0:000:00