Tilfreds med penge til miljøteknologi

VÆKST: Regeringen afsætter i sin vækstpakke 150 millioner til grøn teknologi. Dansk Miljøteknologi er tilfredse.
Hjalte T. H. KragesteenAnders Jerking

Det var ikke kun boligejerne, der fik gaver, da regeringen tirsdag fremlagde sin vækstpakke 'Holdbar Vækst'. Regeringen vil nemlig også afsætte 150 millioner kroner til grøn teknologi.

Halvdelen af pengene skal gå til energipolitisk udviklings- og demonstrationsprogram, mens den anden halvdel skal fordeles mellem miljøteknologi, Fornyelsesfonden og støtte til miljøvenlige teknologier i fødevareerhvervet.

Direktør i brancheforeningen Dansk Miljøteknologi Jørn Jespersen er tilfreds med udspillet.

Dokumentation
Det står i "Holdbar Vækst": 

Fremme af grønne vækstteknologier
Mange danske virksomheder er med helt fremme, når det gælder nye grønne vækstteknologier indenfor energi, miljø mv. Det er afgørende, at disse teknologier kan blive færdigudviklet og demonstreret, så Danmark får den størst mulige andel af den forventede globale vækst i efterspørgslen efter grønne løsninger. Det er i disse år, at mange af fremtidens succeshistorier bliver skabt.

Regeringen vil derfor styrke indsatsen i forhold til udvikling og demonstration af lovende teknologier inden for bl.a. energi og miljø ved at tilføre området i alt 150 mio. kr. i indeværende år. Det vil gavne væksten på både kort og langt sigt og samtidig bidrage til, at vækst i stadig mindre grad sker på bekostning af miljø og natur.

Øget satsning på grønne teknologier
Mange danske energi- og miljøteknologiske virksomheder arbejder med teknologier, der er tæt på at være klar til kommerciel markedsføring. Ud over den umiddelbare aktivitetseffekt er det forventningen, at en række projekter hurtigt vil kunne skabe grundlag for en produktion af de nye teknologier og dermed bidrage til væksten på mellemlang sigt.

Energipolitisk udviklings- og demonstrationsprogram (EUDP) har inden for den eksisterende bevilling måttet afvise mange kvalificerede ansøgninger. Ud over at kunne bidrage til øget aktivitet og vækst vil ekstrabevillingen på længere sigt kunne mindske omkostningerne ved at gøre dansk økonomi uafhængig af fossile brændsler.

Også ordninger, der yder tilskud til forskning, udvikling og demonstration af andre miljø og grønne teknologier, oplever stor efterspørgsel og må afvise mange gode ansøgninger. Det gælder Tilskudsordningen til fremme af miljøeffektiv teknologi, Fornyelsesfonden, der yder støtte til at bringe grønne teknologier fra demonstrationsfasen og ud på markedet, samt ordningen under landdistriktsprogrammet, der yder tilskud til miljøvenlige teknologier i fødevareerhvervet.

Regeringen foreslår derfor en styrket indsats på 150 mio. kr. inden for grønne teknologier i 2011. Heraf anvendes 75 mio. kr. til EUDP, og 75 mio. kr. vil blive fordelt mellem forskellige ordninger, der støtter udviklingen af andre grønne teknologier.

Mio. kr.  2011 
Energipolitisk udviklings- og demonstrationsprogram (EUDP) 75
Miljøteknologi og grønne løsninger  75

Den øgede indsats vedr. fremme af grønne vækstteknologier finansieres af 150 mio. kr., der er afsat til køb af såkaldte JI/CDM-kreditter med henblik på opfyldelse af Danmarks klimaforpligtelser, idet behovet har vist sig mindre end hidtil antaget.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00