Debat

Tørnæs og Ellemann til Steen Gade: Vi gør noget ved mikroplast i verdenshavene

REPLIK: Steen Gade kritiserer regeringen for ikke at gøre nok ved mikroplast i verdenshavene, men Danmark arbejder faktisk internationalt for at gøre noget ved plastproblemet globalt, skriver Ulla Tørnæs og Jakob Ellemann-Jensen.

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V) og Jakob Ellemann-Jensen (V)
Udviklingsminister og miljø- og fødevareminister

Gør noget ved mikroplast i havene, skriver Steen Gade i et indlæg her på Altinget.dk 14. januar. Heri kritiserer Steen Gade, at regeringens plastikhandlingsplan ikke adresserer mikroplast i verdenshavene.

Men Steen Gade skal være opmærksom på, at der allerede inden lanceringen af regeringens plastikhandlingsplan var blevet offentliggjort en dansk indsats mod plastikforurening internationalt.

Plastik i havet flyder derhen, hvor strømmen fører det. Det er et grænseoverskridende problem, og derfor er vi helt opmærksomme på, at problemet kun kan løses, hvis vi angriber det internationalt.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Sammen med Verdensbanken og en række andre lande har Danmark derfor etableret en global trustfond, der skal bekæmpe affald i havene. På finansloven er der afsat 20 millioner kroner til dette arbejde i 2019.

Regeringens indsatser
Men regeringen har også en lang række andre indsatser på dette område. Regeringen har støttet Den Globale Miljøfond (GEF) med hele 450 millioner kroner i 2018 – disse midler vil blandt andet kunne gå til bekæmpelse af plastikaffald. Og endelig samarbejder Danida med en række danske virksomheder, der har spidskompetencer inden for affaldshåndtering.

I EU-sammenhæng støttede Danmark det netop færdigforhandlede og meget ambitiøse engangsplastikdirektiv, der skal begrænse plastikforureningen fra EU-landene til havene omkring Europa.

Ulla Tørnæs og Jakob Ellemann-Jensen
Udviklingsminister og miljø- og fødevareminister

Bilateralt støtter Danmark desuden indsatser i Indonesien, som er verdens næststørste udleder af plastikaffald. Her er der afsat 50 millioner kroner til affaldsrelaterede projekter, herunder plastik, der ellers ville ende i havet.

Læs også

Regeringen har derudover givet over 10 millioner til fonde, der forbedrer havmiljøet og mindsker plastikforureningen i Indonesien. I Kenya har Miljø- og Fødevareministeriet hjulpet med at udarbejde en genanvendelsesstrategi for plastikemballage.

I EU-sammenhæng støttede Danmark det netop færdigforhandlede og meget ambitiøse engangsplastikdirektiv, der skal begrænse plastikforureningen fra EU-landene til havene omkring Europa. Det er en vigtig regional indsats, der kan vise vejen globalt.

Internationale indsatser
Herhjemme blev der i 2018 brugt 3 millioner kroner på en informationsindsats rettet mod brugere af strande og havne, sejlere, fiskere m.fl. Kampagnen ”Sammen om et hav uden affald” blev en stor succes med deltagelse af over 25 organisationer, og evalueringen har vist, at ca. 21 procent af den danske befolkning har lært kampagnen at kende.

Der er ligeledes afsat 16 millioner over de næste fire år til en strandrensningspulje, hvor lokale frivillige kan søge om midler til oprensningsaktiviteter på strandene.

Regeringens plastikhandlingsplan flankeres således af en række internationale indsatser, så vi tager hånd om problemet med plastikforurening i havet både nationalt og internationalt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00