Udflytning forsinker klagenævnssager

SAGSBEHANDLING: Natur- og Miljøklagenævnets udflytning til Viborg kommer til at forlænge nævnets sagsbehandling, fremgår det af aktindsigt. Ekstremt uacceptabelt, mener DN.

Ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kommer udflytningen af cirka 4.000 statslige arbejdspladser kommer til at koste knap en milliard kroner.
Ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kommer udflytningen af cirka 4.000 statslige arbejdspladser kommer til at koste knap en milliard kroner.Foto: Sophia Juliane Lydolph, Scanpix
Frederik Tillitz

Det koster ikke kun penge at udflytte Natur- og Miljøklagenævnet fra København til Viborg. Sagsbehandlingstiden for klager kommer til at blive forlænget med 15 procent i 2016 på grund af udflytningen.

Det fremgår af et notat, som Miljø- og Fødevareministeriet har sendt til Finansministeriet i starten af januar måned om udflytning af ministeriets arbejdspladser. Et notat som Altinget har fået aktindsigt i.

I notatet står, at sagsbehandlingstiden vil blive påvirket negativt i forbindelse med flytningen, og at det bemærkes, at sagsbehandlingstiden kommer til at stige med 15 procent. Det vil helt konkret betyde, at borgere og virksomheder i gennemsnit skal vente 39 dage mere for at få behandlet deres sager i 2016.

Ifølge Natur- og Miljøklagenævnet er det uvist, hvor lang tid sagsbehandlingen vil blive forlænget.

Det er ekstremt uacceptabelt. Det er en politisk falliterklæring, at man kaster ti års arbejde over bord for at lave en symbolsk håndsrækning ud til udkantsdanmark. Det er meget mærkeligt

Michael Leth Jess
Direktør for Miljø og Plan i DN

Pernille Christensen, formand for Natur- og Miljøklagenævnet, ønsker ikke at kommentere på tallene eller udflytningens negative påvirkning af sagsbehandlingstiden. Hun henviser i stedet til nævnets resultatkontrakt for 2016. Her står, at nævnets produktivitet og sagsbehandlingstider vil blive påvirket af nævnets flytning til Viborg.

Ekstremt uacceptabelt
I DN raser man over den forøgede sagsbehandlingstid. Direktør for Miljø og Plan i DN Michael Leth Jess mener, at udflytningen er et selvmål, fordi man i fem-ti år har tilført store ressourcer for at nedbringe sagsbehandlingstiderne i Natur- og Miljøklagenævnet.

”Det er ekstremt uacceptabelt. Det er en politisk falliterklæring, at man kaster ti års arbejde over bord for at lave en symbolsk håndsrækning ud til udkantsdanmark. Det er meget mærkeligt,” siger han.

Michael Leth Jess frygter, at nogle af de mere specialiserede sagstyper, som ligger hos Miljø- og Naturklagenævnet vil blive sat på holdt på grund af den manglende ekspertise.

”Vi er ekstra bekymrede for vores fredningssager, som er meget specialiserede sagstyper. Det er enormt problematisk, hvis det bliver udskudt af den forlængede sagsbehandling,” siger Michael Leth Jess.

Enhedslisten bakker DN op om kritikken.

”Det er klart, at det er problematisk, når udflytningen får negative konsekvenser og en forlængelse af sagsbehandlingstiden er selvfølgelig uheldig. Det er en sag, som giver god mening at tage op med ministeren for at finde ud af, om det er en permanent udvikling eller en midlertidig del af udflytningen,” siger Maria Reumert Gjerding, miljøordfører for Enhedslisten.

39 dage ekstra er uheldigt
Oplæring af nye medarbejdere, videnstab og mindre produktivitet kommer i forbindelse med udflytningen til Viborg til at påvirke sagsbehandlingstiden i en negativ retning. Men i Venstre mener man, at det er en del af udflytningen.

”Det er helt naturligt i forbindelse med en flytning af en større institution, at der kommer til at være en tidsperiode, hvor man har begrænset effektivitet. Nu skal de lige have lejlighed til at komme på plads,” siger Erling Bonnesen, miljøordfører i Venstre.

Ifølge resultatkontrakten for målsætningerne i 2016 kommer en gennemsnitlig sagsbehandling til at tage 219 dage. I 2014 tog en sagsbehandlingstid i gennemsnit 190 dage.

Det findes ingen estimater over, hvor lang tid sagsbehandlingstiden kommer til at vare for længe. Men notatet beskriver, hvordan Fødevareministeriets Klagecenter, der også flytter til Viborg, forventer længere ventetid på sagsbehandling. Her vil man først i 2018 være nede på samme sagsbehandlingstid som i dag.

Få penge vil medføre faldende kvalitet
Natur- og Miljøklagenævnet er et ud af syv institutioner under Miljø- og Fødevareministeriet, der bliver flyttet fra hovedstadsområdet inden for de næste to år. Ifølge notatet kan det få yderligere konsekvenser, hvis ikke der bliver givet flere penge i forbindelse med udflytningen.

“Miljø- og Fødevareministeriet kan ikke afholde de ovenstående udgifter inden for de eksisterende økonomiske rammer, uden at det får væsentlige konsekvenser for ministeriets opgaveløsning på grund af nedprioriteringer, opgavebortfald m.v.,” skriver Miljø- og Fødevareministeriet og fortsætter:

“Ministeriet vil derfor gerne drøfte den fremadrettede finansiering af styrelsernes drift med Finansministeriet, herunder fordeling af den afsatte reserve på 400 mio. kr. i 2016.”

I februar kom det frem, at udflytningen af de i alt cirka 4000 arbejdspladser kommer til at koste en milliard kroner. Ministerierne forventes selv at skulle bidrag med en halv milliard kroner til udflytningsplanen. Det mener finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er en overskuelig opgave at løfte.

”Vi mener, at det er en overkommelig beslutning for de enkelte ministerier at løfte det her," sagde Claus Hjort Frederiksen tilbage i februar.

Altinget har ikke kunnet få Miljø- og Fødevareministeriet til at kommentere på emner vedrørende udflytning, og ministeriet vil derfor heller ikke kommentere på konsekvenser for ministeriets opgaveløsning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Michael Leth Jess

Chefkonsulent, Odsherred Kommune, Planteam
landskabsarkitekt (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1988)

0:000:00