Udvalg vil omlægge miljø-regulering

AKVAKULTUR: Miljøreguleringen skal omlægges, så man fremover kun fokuserer på udledningerne. Det vil give både vækst og bedre vandmiljø, foreslår Akvakultur-udvalget. Fødevareministeren er positiv.
En ny miljøregulering kan give både vækst og bedre vandmiljø, mener Akvakultur-udvalget.
En ny miljøregulering kan give både vækst og bedre vandmiljø, mener Akvakultur-udvalget.Foto: colourbox
Anders Jerking
En helt ny miljøregulering vil både give et bedre vandmiljø og vækst i akvakultur-erhvervet. Sådan lyder konklusionen fra Akvakultur-udvalget, som for kort tid siden afleverede sine anbefalinger til miljøminister Karen Ellemann (V) og fødevareminister Henrik Høegh (V).

Udvalgets centrale forslag er, at miljøreguleringen af dam- og havbrug skal ændres, så man går væk fra at kontrollere foder og indretning af produktionsapparatet og i stedet nøjes med at kontrollere udledningen fra brugene.

"I dag regulerer man inputtet, men vi foreslår, at man i stedet skal kontrollere outputtet. Det er en meget mere moderne måde at regulere på, hvor man med udgangspunkt i vandrammedirektivet fastsætter konkrete miljømål for, hvor meget af de forurenende stoffer man må udlede, og så lader det være op til virksomheden selv, hvordan de vil overholde målene," siger Jørn Jespersen, direktør i Dansk Miljøteknologi og formand for Akvakulturudvalget.

Jørn Jespersen peger på, at der allerede i dag findes en række moderne teknologier, som gør det muligt at opdrætte fisk på en mindre miljøbelastende måde, men opdrætterne har kun få incitamenter til at anvende den bedste teknologi.

0:000:00