Ugler i mosen for invasive arter

KONTROL: EU-lande blokerer for nye regler for kontrol med invasive dyre- og plantearter. Det kan betyde, at ny lovgivning bliver skudt til hjørne i mindst et år.
Den danske regering har brugt mange lobbykræfter på at holde minkindustrien skadesløs under nye regler om invasive arter. Nu er aftalen i fare.
Den danske regering har brugt mange lobbykræfter på at holde minkindustrien skadesløs under nye regler om invasive arter. Nu er aftalen i fare.
Rikke Albrechtsen
Fakta
EU-Kommissionen har foreslået nye regler til at bekæmpe såkaldte invasive arter af planter og dyr, der årligt anslås at forvolde skade for 90 milliarder kroner i EU. Forslagets kerne er udformningen af en liste over særligt problematiske arter, som helt skal forbydes. Udformningen af en sådan liste skal ske på basis af riskikovurderinger og forskning. Blandt problematiske arter nævnes japansk pileurt, sumpbæver og kæmpebjørneklo. Men mange lande har også store problemer med den nordamerikanske mink, som Danmark er verdens største eksportør af. Nu er EU-lovgiverne i Ministerråd og Parlament nået frem til en aftale, der undtager arter, der indebærer store socioøkonomiske gevinster. Den aftale er dog i fare, efter et blokerende mindretal blandt landene har valgt at modsætte sig den. 

BRUXELLES: Nye EU-regler for kontrol med skadelige invasive dyre- og plantearter er i overhængende fare for at blive hældt af brættet og udskudt i mindst et år på grund af en institutionel magtkamp i Bruxelles.

Det står klart, efter det er mislykkedes det siddende græske EU-formandskab at finde opbakning blandt EU-landene til et kompromis indgået med medlovgiverne i Parlamentet i sidste uge.

De nye regler skal etablere rammen for det, der er blevet døbt "dødslisten" over særligt skadelige dyre- og plantearter, som ikke skal kunne indføres, dyrkes, opdrættes eller transporteres i EU. EU-Kommissionen har vurderet, at invasive arter årligt forvolder skader for over 90 milliarder kr. i Unionen.

0:000:00