V ærgrer sig over Wermelins beslutning om vandløb: En symbolsk markering

VANDLØB: Venstre ærgrer sig over miljøminister Lea Wermelins beslutning om at putte 500 kilometer vandløb tilbage i vandplanerne. En "symbolsk markering" med "begrænset miljømæssig effekt", lyder dommen.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanix
Andreas ArpHjalte T. H. Kragesteen

I de her vandløb er der jo ikke den naturfauna, som nogle miljøorganisationer påstår går tabt ved at tage dem ud af vandplanerne. Derfor er der også en miljømæssig begrænset effekt ved at putte dem tilbage.

Jacob Jensen (V)
Miljøordfører

Miljøminister Lea Wermelins (S) beslutning om at putte 500 kilometer vandløb tilbage i vandplanerne er primært symbolsk.

Det mener Venstre, der med de øvrige partier i blå blok stod bag beslutningen om at tage 1.000 kilometer "vandløb uden naturpotentiale" ud af vandplanerne som en del af landbrugspakken i 2016.

"Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at ministeren begynder at pille elementer ud af landbrugspakken, og jeg oplever mest af alt beslutningen som en symbolsk markering. Størstedelen af de 1.000 kilometer er kunstige eller stærkt tilpassede vandløb, hvis primære formål er afvanding, og det var derfor, at vi lavede tilpasningen," siger miljøordfører Jacob Jensen (V) til Altinget.

Dokumentation

Sagen kort
Som en del af landbrugspakken besluttede blå blok, at alle vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, skal revurderes. Det skal ske på baggrund af nye faglige kriterier, som Aarhus Universitet har udarbejdet.

Forhenværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) lagde i første omgang op til, at alle de "forhadte vandløb" skal ud af vandplanerne. Udgangspunktet var de vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, hvilket svarer til omkring 8.500 kilometer. Hun lagde dog op til at fastholde mindre vandløb, hvor man allerede har nået miljømål, eller hvor vandrådene sammen med kommunerne har foreslået en konkret indsats.

I den endelige landbrugsaftale blev alle 19.000 kilometer dog fastholdt, og man besluttede i stedet, at flade, smalle og gravede vandløb eller vandløb, der har begrænset miljømæssig værdi, ikke medregnes.

Aarhus Universitet har til øvelsen udarbejdet nye kriterier, som blev præsenteret for politikerne i december 2016. I maj 2017 regnede Miljø- og Fødevareministeriet sig frem til, at kriterierne umiddelbart betyder, at 917 kilometer vandløb vil ryge ud af beskyttelse. Men først har vandråd og kommuner skullet lave et virkelighedstjek af skrivebordsøvelsen.

Det landede i slutningen af 2018 på stort set samme sted. Omkring 1.000 kilometer vandløb stod dengang til at ryge ud af vandplanerne. Daværende miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), mødte i den forbindelse hårdt kritik for ikke at lytte til vandrådenes input og for at tage vandløb, der rent faktisk havde naturpotentiale, ud af vandplanerne.

Nu har den nye socialdemokratiske miljøminister, Lea Wermelin, besluttet, at kun 500 kilometer skal ud af vandplanerne. Selv siger hun, at hun med beslutningen nu lytter til de input. 


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00