Debat

V: Grøn realisme er sund fornuft

DEBAT: Venstre har en grøn profil, som bygger på en sammenhæng mellem politik og de midler, der er til rådighed. Der skal skabes vækst med respekt for natur og miljø, skriver Erling Bonnesen, miljøordfører i Venstre.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erling Bonnesen
MF og miljøordfører, Venstre

Har Venstre en grøn profil? Ja! Den hedder grøn realisme. 

I Venstre vil vi også passe godt på vores natur og miljø, fremme genbrug, omlægge energiproduktionen, energieffektivisere og optimere ressourceanvendelse. 

Men hvad er grøn realisme for noget? Grøn realisme betyder, at der skal være sammenhæng mellem målene i vores politik og de midler, vi har til rådighed. Det betyder vækst og udvikling i balance med natur og miljø.

Fakta
Deltag i debatten!

Vi hører desværre alt for ofte om et falsk modsætningsforhold; at hvis vi vil have vækst og udvikling, så sker det på bekostning af miljø og natur. Men det er ikke sandt. Vi skal gøre op med den falske miljødebat. 

For sandheden er, at Danmark er et godt eksempel på, at vækst og udvikling sagtens kan gå hånd i hånd med beskyttelse af natur og miljø. Danmark har en styrkeposition, fordi det er lykkedes os at finde gode, grønne løsninger.

Grøn realisme og vækst går hånd i hånd
Vores fødevare- og landbrugspakke er også et godt eksempel på, at vi kan skabe vækst og arbejdspladser samtidig med, at vi har en ambitiøs, grøn politik. Fødevare- og landbrugspakken forventes samlet set at bidrage med godt 1 milliard kroner i strukturelt BNP – og den løfter samtidig miljøtilstanden i 2021. Sådan er det, fordi vi målretter vores miljøindsats. Vi gør op med generelle gødskningsnormer og indfører i stedet en målrettet kvælstofregulering. Vi sætter ind, hvor behovet er størst – og derved får vi mest miljø for pengene. 

Det samme princip gælder, når vi taler beskyttelse af biodiversiteten. Her har vi valgt at fokusere på skovene frem for at udtage gode landbrugsarealer, som den tidligere SR-regering ellers ønskede at gøre.

WFF, Københavns Universitet, Naturhistorisk Museum og Aarhus Universitet er alle enige om, at de største resultater opnås i skovene. Faktisk har Københavns Universitet redegjort for, at vi for 1/8 af prisen på 1/6 af arealet kan nå samme biodiversitet i skovene som ved initiativer i det åbne land. Derfor ser vi det i Venstre som sund fornuft og grøn realisme at lægge indsatsen i skovene – og derved få flest mulige arter for pengene. 

Når det kommer til planloven, kan der også åbnes op for mere lokal planlægning uden det betyder, at strandene ødelægges og at kysterne forvandles til Costa del Sol. Det er igen et falsk billede.

I Venstre vælger vi ikke mellem vækst og udvikling på den ene side – og miljø og natur på den anden. Nej, vi siger ja tak til begge dele. Vi gør op med den falske miljødebat og byder velkommen til grøn realisme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00