Vandekspert kritiserer miljøministeren

NYHED: Dansk drikkevand er godt, mener miljøministeren på trods af kritik af kontrollen. Men vandekspert mener, at hun gætter.
Natali BraagaardOle Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Miljøministerens svar af 6. december 2006
Det er min opfattelse, at vi har et godt drikkevand. Den lovpligtige kontrol, som er en stikprøvekontrol, er en overvågning af vandets kontrol. Ved siden af den lovpligtige kontrol udfører vandforsyningerne egenkontrol. Egenkontrollen sikrer, at vandforsyningerne altid kan levere et godt drikkevand.

Herudover kan kommunalbestyelsen, som tilsynsmyndighed, træffe afgørelse om, at kontrollen skal foretages hyppigere end kravet i tilsynsbekendtgørelsen som følge af f.eks. en forureningssituation.

Endelig skal vandforsyningerne mindst en gang årligt skriftligt informere samtlige forbrugere om bl.a. kvaliteten af drikkevandet. Ligeledes skal vandforsyningerne stille information til rådighed på efterspørgsel.

Hvis der opstår en forurening, skal vandforsyningen straks informere forbrugerne om forureningen, samt om årsagen til forureningen, og om der er særlige forholdsregler ved brug af vandet.

Jeg finder derfor ikke, at der er behov for at pålægge vandforsyningerne flere kontroller, da der i de eksisterende regler, allerede er mulighed for kommunalbestyrelsen at pålægge den enkelte vandforsyning yderligere kontrol, hvis der er behov herfor.


Kilde: Miljøministeriet

Miljøminister Connie Hedegaard (K) vil ikke overveje at pålægge vandværkerne flere kontroller af drikkevandet - hendes opfattelse er, at det danske drikkevand er godt, lyder det i et svar til Miljø- og Planlægningsudvalget.

"Jeg finder ikke, at der er behov for at oplægge vandforsyningerne flere kontroller, da der i de eksisterende regler er mulighed for at pålægge den enkelte vandforsyning yderligere kontrol," skriver Connie Hedegaard.

"Ministeren ved det reelt ikke"
Professor på Institut for Miljø og Ressourcer ved DTU, Erik Arvin, er ikke overrasket over ministerens svar:

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00