Debat

Venstre: Vi skal fremtidssikre grundvandet med frivillige aftaler om boringsområder 

Aftaler om vandboringer må så vidt muligt ske frivilligt, så vi får lokale, fleksible løsninger. Men det går for langsomt i øjeblikket. Derfor skal vi få klarlagt, hvor skoen trykker og hvad der er nødvendigt for at speede processen op, skriver Jacob Jensen (V).

I Danmark lever vi alle i tæt samspil med hav, fjorde, vandløb og søer. Det er helt specielt, og derfor er det en central opgave at passe på vores vandmiljø – både nu og i fremtiden, skriver Jacob Jensen (V). 
I Danmark lever vi alle i tæt samspil med hav, fjorde, vandløb og søer. Det er helt specielt, og derfor er det en central opgave at passe på vores vandmiljø – både nu og i fremtiden, skriver Jacob Jensen (V). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jacob Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er helt unikt, at vi i Danmark kan drikke vores vand direkte fra hanen, og at vi om sommeren kan bade i den nærmeste sø. Derfor skal vi gøre vores absolut bedste for at beskytte grundvandet og drikkevandet bedre. Det er en høj prioritet for Venstre.

En måde, hvorpå vi kan beskytte grundvandet bedre i fremtiden, er ved at komme i mål med frivillige aftaler om de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (bnbo) mellem landmænd, vandværker og kommuner, som desværre lige nu ser ud til at have hård medfart.

Bnbo er beskyttelseszoner udlagt omkring almene vandforsyningsboringer, som har til formål at beskytte indvindingens vandkvalitet imod en bred vifte af forureningskilder. Det kan være alt lige fra industriens malingrester til sprøjtemidler. Boringsområderne er vigtige at beskytte, fordi vores natur, miljø og grundvand er særligt sårbare netop dér.

Tager indsatsen alvorligt

Da Venstre senest sad i regering, var vi med til at indgå både en aftale og en tillægsaftale om pesticidstrategien 2017-2021. Her blev vi enige om, at landets kommuner skulle gennemgå alle bnbo inden udgangen af 2022 med henblik på at indgå frivillige aftaler med vandværker og lodsejere om ophør med anvendelse af pesticider.

Vi skal i god dialog om, hvorfor det ikke har været attraktivt at indgå de frivillige aftaler

Jacob Jensen (V)
Miljøordfører

For Venstre er det helt afgørende, at aftalerne i videst mulige omfang indgås ad frivillighedens vej, så der kan opnås gode og fleksible løsninger lokalt, hvor man er bedst til at vurdere risikoen i de enkelte bnbo. Derfor udsendte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som tidligere miljø- og fødevareminister i 2019 et hyrdebrev til kommunerne, hvor han opfordrede kommunerne til at få sat skub på indsatsen med at indgå de frivillige aftaler.

I Venstre mener vi, at det sjældent er en god løsning at presse nationale regler og forbud fra statens side ned over borgere og kommuner. Derfor vil vi endnu engang slå et slag for at gå frivillighedens vej.

Der skal skabes bedre rammer

Desværre er det tydeligt, at indsatsen med at indgå frivillige aftaler går for langsomt. Derfor skal her lyde en klar opfordring fra Venstre til, at vi i fællesskab forholder os til, hvor skoen trykker, når evalueringen af indsatsen foreligger inden udgangen af 2022.

Vi skal i god dialog med både landmænd, vandværker, kommuner og fagfolk klarlægge, hvorfor det ikke har været attraktivt at indgå de frivillige aftaler, og hvilke værktøjer der er nødvendige at tage i brug for at komme godt videre.

I samme omgang skal vi kigge på vurderingerne af bnbo rundt omkring i landet og hertil overveje, om man har udpeget de rette steder. Sidste år besøgte jeg Værebro Vandværk i Jyllinge, hvor jeg fik bekræftet, at problemet med forureningskilder ofte er større i de bynære boringer og ikke i det åbne land. Derfor er det helt afgørende, at vi kigger på, hvor vi kan få den bedste effekt for pengene.

Læs også

Vandmiljøet har høj prioritet

Beskyttelsen af vores grundvand og drikkevand har alle dage været høj prioritet for Venstre. Derfor har vi også længe presset på for at øge regionernes årlige bevilling til arbejdet med oprensning af pfas-forureninger, som i den grad også truer vores drikkevand.

Ligeledes er vi glade for at have været med en i en historisk landbrugsaftale, hvor vi blev enige om at reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet med 10.800 ton i 2027, så vi kan opnå god økologisk og kemisk tilstand i de danske vandløb, kystvande og søer i fremtiden.Nu er næste skridt at komme i mål med en god fremtidig beskyttelse af bnbo.

I Danmark lever vi alle i tæt samspil med hav, fjorde, vandløb og søer. Tusindvis af kilometer vandløb og søer bugter sig gennem det danske landskab. Det er helt specielt, og derfor er det en central opgave at passe på vores vandmiljø – både nu og i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

0:000:00