Debat

Verdens Skove: Grib chancen for ny vild natur

DEBAT: Med naturpakken kan politikerne på tværs af politiske skel sætte den danske natur og biodiversitet i centrum, skriver Thor Hjarsen, biologisk rådgiver for Verdens Skove.

Politikerne kan med naturpakken sætte den danske natur og biodiversitet i centrum, skriver Thor Hjarsen, biologisk rådgiver for Verdens Skove.
Politikerne kan med naturpakken sætte den danske natur og biodiversitet i centrum, skriver Thor Hjarsen, biologisk rådgiver for Verdens Skove.Foto: colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thor Hjarsen
Biologisk rådgiver for Verdens Skove

Kære miljøordførere og ikke mindst kære miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Om under to uger lancerer regeringen naturpakken. Det skulle ske 25. april. Det bliver voldsomt spændende, om I på Christiansborg denne gang griber chancen. Griber chancen for at se igennem partipolitiske drillerier. For – uanset partifarve – at sætte den danske natur og biodiversitet i centrum. For at skabe et langtidsholdbart, bredt flertal.

Månetorbist, sort stork og brunflagermus er helt ligeglade med partifarver. Og de skal nok klare sig, hvis de bare får chancen og får den plads, de behøver. Det er det, der er det fede ved naturen – den vil gerne.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Griber I chancen på Christiansborg, vil I lave politik, der rækker ikke bare 10 år frem i tiden – men 100 og endda 1000 år. Det er der ikke mange politikere, der kan prale med. Og det er en sikker vindersag.

Urørt skov er en chance til naturen
Efter måneders dialog med politikere fra begge blokke og et par miljø- og fødevareministre er vi hos Verdens Skove ikke i tvivl om, at naturen denne gang får en chance. Alle vil have minimum 25.000 hektar urørt statsskov. Det er ikke nok til at få os i mål, men det ville være et stort skridt på vejen.

Efter måneders dialog med politikere fra begge blokke og et par miljø- og fødevareministre er vi hos Verdens Skove ikke i tvivl om, at naturen denne gang får en chance.

Thor Hjarsen
Biologisk rådgiver for Verdens Skove

Et skridt hen imod at genskabe den natur, vi især mangler i Danmark, og som er gledet ud af vores hjerner og vores hjerter over de sidste 2-300 år. Den samme natur, som mere end halvdelen af vores rødlistede arter mangler: Store, sammenhængende og vilde naturarealer med en mosaik af levesteder. Dybe skove med skovsumpe, et mylder af mos- og lavbegroede væltede og knækkede gamle træer, store skovlysninger med overdrev, mosaiknatur med buske, træer, lysninger og vådområder.

Vi taler om fire procent af Danmarks samlede skovareal, som der er politisk flertal for at udtage af skovdrift – hverken mere eller mindre. Vi har både plads og råd. Og nu har vi - og I - chancen.

Gå nye veje
Den nuværende statslige naturforvaltning - også i skovene - har haft mange forskellige formål - alt for mange. Og hele indsatsen for særligt skovenes natur er blevet udvandet. At op mod halvdelen af de udpegede urørte statsskovområder som konsekvens ikke har nævneværdig effekt på de rødlistede arter, er en regulær skandale og spild af offentlige midler. Der skal gås nye veje nu, og den chance har I.

Få Danmarks biodiversitets-eksperter med på banen, og formuler en klar og entydig strategi for biodiversiteten i den nye natur, I skaber. Se bort fra skovrejsning, klima og kvælstof på de 25.000 hektar, og hav fokus på de sårbare og truede arter. Driftsplaner, brugerråd og den mangesidige anvendelse af den nye natur skal naturligvis revideres – med fokus på natur og formidling. Vi kan ikke få det hele alle steder og samtidigt holde fokus på de truede arter. Der vil stadig være masser af plads derude til MTB-ruter, bålpladser, frisbee-golf og ikke mindst produktion af dansk kvalitetstømmer.

Grib chancen – Verdens Skove ser med spænding frem til 25. april.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00