Debat

Verdens skove: Tag tømmeret fra Naturstyrelsen

DEBAT: Enten hersker der en grum begrebsforvirring i Naturstyrelsen, eller også ligger der en intern interessekonflikt bag ønsket om en ny definition af urørt skov, skriver Stine Tuxen fra Verdens Skove. Hun synes, det lugter af en syltekrukke.

Naturstyrelsen spænder ben for urørt skov og for mere biodiversitet, og det må holde op, skriver Stine Tuxen fra Verdens Skove.
Naturstyrelsen spænder ben for urørt skov og for mere biodiversitet, og det må holde op, skriver Stine Tuxen fra Verdens Skove.Foto: Pressefoto, Verdens Skove
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Tuxen
Bestyrelsesmedlem, Verdens Skove

Naturstyrelsens ledelse mener, at der hersker forvirring om begrebet urørt skov, hvilket vil sige skov friholdt fra tømmerproduktion. Styrelsen vil derfor bede Skovrådet om input til at finde en klar fælles definition. 

Dette undrer os i natur- og miljøforeningen Verdens Skove, da urørt skov er klart defineret i Naturstyrelsens egen “Strategi for de danske naturskove” fra 1992, og da Naturstyrelsen har forvaltet urørt skov efter denne definition de sidste 23 år. 

Naturskovsstrategien blev i 2001 evalueret i Miljøministeriets udgivelse Urørt skov i Danmark: Status for forskning og forvaltning, hvori der står: “Definitionerne for urørt skov og urskov har fungeret fint.”

Fakta
Du kan også blande dig i debatten.
Send dit indlæg til [email protected].

Definitionen er i fin overensstemmelse med seks biodiversitets-forskeres opsummering af begrebet urørt skov på Altinget samt i overensstemmelse med international forståelse af begrebet og bredt accepteret hos de danske grønne organisationer. 

Leder efter en syltekrukke
Naturstyrelsens pludselige tvivl om begrebet ligner et desperat forsøg på at finde en syltekrukke, så udlægning af mere urørt skov kan udsættes på ubestemt tid, så længe Naturstyrelsen og Skovrådet diskuterer en ny definition. 

Verdens Skove opfordrer på det kraftigste ministeren til at adskille tømmerproduktionen fra Naturstyrelsen.

Stine Tuxen
Medlem af bestyrelsen for Verdens Skove

Imens vil de truede dyre- og plantearter fortsat forsvinde fra danske skove, selv om vi som nation egentlig havde besluttet, at biodiversitetens tilbagegang skulle være standset allerede for fem år siden og nu sigter mod at nå dette mål i 2020.

Naturstyrelsens behov for en syltekrukke udspringer af styrelsens dobbeltrolle, hvor dens forstfolk historisk har skullet levere tømmer og tjene penge derved, men nu også forventes at skulle beskytte biodiversitet ved at friholde skov fra tømmerproduktion. 

Det giver en interessekonflikt, som Naturstyrelsen ved adskillige lejligheder ikke har kunnet håndtere objektivt, som påpeget af naturorganisationer, forskere og en tidligere miljøminister.

Fjern problemet
Her er tydeligvis ikke tale om begrebsforvirring, men om kasketforvirring. 

Verdens Skove opfordrer på det kraftigste ministeren til at adskille tømmerproduktionen fra Naturstyrelsen. Al jorden forbliver hos Naturstyrelsen, mens en ny Tømmerstyrelse får midlertidig tilladelse af Naturstyrelsen til at fælde med henblik på indtægter til statskassen og at forberede til urørt skov ved at fjerne ikke-hjemmehørende træarter og udtynde tætte, ensartede og ensaldrende bevoksninger. 

Imens kan politikerne beslutte, med hvilken hastighed den statslige tømmerproduktion skal udfases.

Med en sådan opdeling kan Naturstyrelsen fokusere sine kompetencer på naturbeskyttelse og forvaltning, hvilket vil gøre naturindsatsen mere målrettet og effektiv. Netop manglende målretning og medfølgende ineffektivitet er to primære kritikpunkter i Rigsrevisionens evaluering af statens naturindsats i 2012. 

Slut med benspænd
En målrettet naturindsats vil ikke kun sikre de mange truede arter i Danmark, det vil også betyde, at vi på sigt kan leve op til vores internationale forpligtelser om biodiversitet. 

Ydermere kan det løfte de danske naturværdier, så befolkningen vil få langt større glæde af naturen, og øget turisme kan skabe vækst, både lokalt og nationalt.

Verdens Skove vil have urørt skov op af syltekrukken og frem i lyset igen. 

Naturstyrelsens benspænd må ophøre, og politikerne skal i stedet se at komme i gang med det, som stort set alle beder om: mere vild, urørt natur, også i vores statsskove.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00